Andra, Nötkött

Mormors köttgryta

Hoppas att ni alla har haft en bra jul! Nu när julhetsen har lagt sig och man är lite ledig så tycker jag att det passar extra bra med en mustig köttgryta som fått koka riktigt länge, för en gångs skull har man tid att göra ett litet ”långkok”, även om inte det här receptet tar så värst lång tid. Min mormors köttgryta är otroligt god, och så länge jag kan minnas har den smakat likadant. Just blandningen av kryddpeppar, nejlika och lagerblad tror jag gör grytan extra god. Mormor bidrog gärna med receptet häromdagen när jag frågade henne, och sa att ”Man kan bara ösa i ingredienserna efter tycke”. Jag har skrivit ner ungefärliga mått, så mycket som jag själv hällde i, men som sagt – smaka gärna av och avgör själva hur mycket ni vill ha i av varje ingrediens. Dagen efter jag lagat köttgrytan gav jag en matlåda till mormor så att mästaren själv skulle få provsmaka. Hon tyckte den var jättegod, men att köttet gott kunde ha fått koka en timme till. Så låt köttgrytan puttra på spisen eller i ugnen i minst två timmar. Mormor vet bäst.

400-500 g nötköttbitar
1 gul lök
1 purjolök
3 klyftor vitlök
1 stor morot
1-2 burkar krossade tomater (beroende på köttmängd)
2 dl vatten
1 buljongtärning
4 lagerblad
rejält med kryddpeppar (minst 1 tsk)
malen nejlika (minst 1 tsk)
salt
peppar
champinjoner, ca 15 färska

Det var nog alla ingredienserna, hoppas att jag inte glömt något. Hacka lök och purjolök och pressa ner vitlöksklyftorna i en gryta, gärna en gjutjärnsgryta som kan ställas in i ugnen sedan. Fräs löken i lite smör, och låt efter en stund även nötköttet skuret i bitar och moroten skuren i slantar få fräsa med. Häll i krossade tomater, vatten, buljong och kryddor. Låt puttra på svag värme antingen på spisen i minst två timmar, eller i ugnen på 175C i lika lång tid. Lock behövs inte inne i ugnen. (Jag har slarvat bort mitt lock till gjutjärnsgrytan, och det gick lika bra ändå.) Rör om då och då. Bränn dig inte i ugnen när du rör om! (Det gjorde jag. Jag skadar mig för övrigt alltid i köket. För att inte tala om hur ofta jag snubblar i trappan. Förra veckan trillade jag ner i diskmaskinen. Det tog Olof en timme att få ihop den igen. Det var ett sidospår, nu tillbaka till ämnet.) Lagom till att grytan är färdig, hacka champinjorna, fräs dem i smör och rör ner dem i grytan precis före servering.

1 Kommentar

  1. Marija

    5 januari, 2010 at 9:34 e m

    Har provat mormors gryta idag och den var jättegod. Örjan tyckte också om den! Hälsa mormor och tacka för att hon delar med sig av sitt recept!

Lämna en kommentar