Andra, Efterrätter, Matporr

Världens godaste chokladmousse

Jag älskar chokladmousse, speciellt när den är spetsad med en hint av rom. Det allra bästa när man gjort chokladmousse är när det blir en extra portion över, och man kan äta upp den när alla gästerna har gått hem. Eller dagen efter när Olof inte är hemma (eller kanske bara i ett annat rum, helt ovetandes) så att man slipper dela med sig. Dagen efter är konsistensen på moussen extra bra också. Av det här receptet som jag använt mig av i flera år får man ut 8 st portionsformar med chokladmousse:

200 g choklad, hälften mörk block och hälften 70%-choklad
3 ägg
4,5 dl grädde
4 rågade msk florsocker
ca 0,5 dl rom

Vispa grädden för sig, och äggen med florsockret för sig tills det blir ljust och pösigt. Smält chokladen över vattenbad, och häll ner den i äggsmeten under vispning. Rör ner den vispade grädden, och smaksätt med rom. Kanske behövs det lite mindre rom, eller lite mer, häll i så mycket att man precis anar romsmaken. Vispa lite så att det blandar sig, och häll upp i portionsformar och låt stå kallt i minst 6 timmar. Absolut bäst blir det om det får stå i kylen över natten och serveras dagen efter. Garnera med bär.

16 Kommentar

  1. MISSFRANKLIN

    1 augusti, 2010 at 6:42 e m

    ojojojojoj, den här är god, den minns jag från ett besök hos er när ni bodde i nonnes lägenhet. råder alla läsare att omgående införskaffa ingredienserna och vispa ihop denna mousse för att sedan stå utanför kylskåpet och undra varför det inte kan jobba lite fortare…:-)

  2. Gourmetmorsan Madeléne

    1 augusti, 2010 at 8:01 e m

    Vilket bra tips! Har aldrig använt mig av rom i min chokladmousse, men jag kan tänka mig att det ger ett extra sting och skjuts 🙂
    Måste ju testas nästa gång… Kram Gourmetmorsan

  3. Fluffan

    1 augusti, 2010 at 8:25 e m

    Vad gott det låter, får ta och testa detta repet någon gång

  4. Darksess

    1 augusti, 2010 at 8:32 e m

    Det ser väldigt gott ut och verkar inte bli allt för maffig. Tack för tipset!

  5. sana

    1 augusti, 2010 at 9:28 e m

    Jag tror på dig eftersom de ser riktigt smarrigt ut!!

  6. sockerrus

    1 augusti, 2010 at 10:05 e m

    Åh, det låter ju supergott! Choklad och Rom kan ju inte gå fel! =)

    /Lisa – Sockerrus

  7. Yasemin

    2 augusti, 2010 at 3:52 f m

    Haha känner igen det där. Gjorde pannacotta häromdan och blev så glad när det blev en över efter gästerna. 🙂 Din mousse ser rikigt lockande ut.

  8. Sabina

    2 augusti, 2010 at 8:01 f m

    Chokladmousse är nåt av det godaste som finns!

  9. Erika - Bakglädje

    2 augusti, 2010 at 10:16 f m

    Smarrigt! Låter jättegott med lite rom i.

  10. Cecilia

    2 augusti, 2010 at 12:52 e m

    Det här ser supersmarrigt ut. Älskar choklad. Och hallon. Och rom.

    =D

  11. Ias matblogg!

    7 augusti, 2010 at 6:31 e m

    Så gott!! Och fin bild som alltod 🙂 Vilken kamera har du? Ska införskaffa en ny hade jag tänkt. Vill ha en enkel systemkamera men som levererar bra bilder 🙂

  12. Anonym

    6 oktober, 2010 at 4:45 e m

    Det blev superbra!
    Tack för tipset.

  13. Anonym

    23 oktober, 2010 at 4:18 e m

    Vi har nog inte samma syn på vad "ägg" innebär, i min värld innebär detta gula & vita.
    Kanske så uppenbart för dig min inte för mig att du avser endast gulan….

  14. Helena

    24 oktober, 2010 at 10:01 f m

    Hej Anonym!
    Nejdå, det ska vara hela ägg, gula och vita. I en del andra recept vet jag att det ska vara enbart gula, men just i det här receptet använder jag alltid tre hela ägg.

  15. Sofia

    8 november, 2010 at 7:12 e m

    Håhåjaja, det här ska jag göra till helgen! Jag och maken satt och funderade på någon god efterrätt och chokladmousse är ju aldrig fel; särskilt inte om det är lite rom i 😀

  16. Anonym

    1 mars, 2011 at 7:13 e m

    Denna chokladmousse var fantastisk! Jag serverade den med en klick grädde, en nypa havssalt och krossad daim! SUPERGOTT! Tack för receptet 🙂
    /Trogen läsare

Lämna en kommentar