Andra, Vardag

Ugnspannkaka med potatis – prima vardagsmat!

Kalla det raggmunk i ugn eller ugnspannkaka med potatis – oavsett namn är det här en otroligt tacksam vardagsrätt en glåmig tisdag när man inte har så mycket hemma eller orkar göra en större insats vid spisen. Medan du väntar på att maten ska bli klar kan du med gott samvete slöa i soffan. (Och sedan gå tillbaka dit för lite kvalitativt soffhäng när du ätit klart.) Det här behövs till 4 stora portioner:
ca 6 normalstora potatisar
6 dl mjölk
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
salt
grovmalen svartpeppar
3 tomater
1 knippe salvia
1 pkt bacon
Skala och riv potatisen, och skölj sedan av den i ett durkslag för att få bort lite av all den där vita stärkelsen, och krama sedan ur överflödigt vatten. Vispa ihop äggen med mjölken och sedan även med mjölet. Rör ner potatis, salt och peppar, och häll sedan över allt i en smord, ugnsfast form. Gratinera i mitten av ugnen på 250C i ca 10 min så att den hinner få lite fasthet. Skiva under tiden tomaterna, hacka salvian och lägg sedan detta ovanpå ugnspannkakan. Tillaga i 10 min till. Under tiden – skär bacon i skivor och stek dem, och låt dem sedan rinna av på hushållspapper. Lägg överst på ugnspannkakan vid servering. På bilden testade vi att lägga råa baconskivor överst de sista 10 minuterna. Det var inget att rekommendera, som synes ser de ganska fesiga och bleka ut. (Ungefär som mina armar.) När vi lagade detta igår stekte vi baconen för sig, och det blev mycket bättre! Receptinspirationen kommer från Allt om mat.

8 Kommentar

  1. Charlotta

    25 augusti, 2011 at 7:14 e m

    Coolt med potatis i ugnspannkaka! Det har jag aldrig smakat innan, men nu när du skriver om det låter det ju alldeles genialt. Skall provas.

  2. Alexandra - Kärlek på tallrik

    25 augusti, 2011 at 8:00 e m

    Jag älskar ugnspannkaka och jag ÄLSKAR raggmunk/lufsa. En kombination låter som rena drömmen! Tack, tack tack snälla för receptet =)

  3. Sofia

    25 augusti, 2011 at 8:19 e m

    Mums måste testa : ) tack för tipset! kram Sofia

  4. Lisa

    25 augusti, 2011 at 8:26 e m

    Men….VARFÖR har jag inte kommit på DET?? Så smart! Med två av tre barn som ALLTID önskar pannkaka är det en bra variation. Potatisbullar gillas ju av alla! *s* Tack för tipset!
    Vad vore vi utan din blogg?? Vågar inte ens tänka tanken. *s*

    Ha en skön helg!!

  5. Emma

    26 augusti, 2011 at 6:12 f m

    Smidig vardagsmat som låter jättegod! 🙂

  6. Pernilla -Bli min jäst

    26 augusti, 2011 at 7:51 f m

    Oj, det låter jättegott och enkelt!! Måste jag ju bara prova, har så himla ont om middagsidéer för tillfället… 🙂

  7. Matarkivet

    26 augusti, 2011 at 8:52 f m

    Vilket bra tips, har aldrig tänkt på att man kan ha potatis i, men det är klart man kan. 🙂 Ser gott ut!

  8. Sofie

    28 augusti, 2011 at 7:14 e m

    Gott!! Gjorde ugnspannkaka i veckan. Inte sista gången denna hösten. Så enkelt och gott! Testar gärna med potatis nästa gång!

Lämna en kommentar