Andra, Efterrätter, Glass, Matporr, Öland

Lavendelglass 2.0

Har ni vaknat upp till en solig och härlig söndag? Här skiner solen och det är i stort sett vindstilla, så idag ska vi ta tag i det där trädgårdsarbetet som det blev för kallt för förra söndagen. I gårdagens Bonus-bilaga till tidningen Barometern hade jag med ett glassreportage, därav gårdagens inlägg om Baileysglass. (Jag lägger upp reportaget på bloggen imorgon.) När jag gjorde Baileysglassen häromveckan passade jag även på att laga upp en omgång lavendelglass också, för att se om receptet gick att förenkla eller förbättra på något sett. Ändringarna jag har gjort i lavendelglassen är i stort sett mikroskopiska, men här kommer i alla fall Lavendelglass 2.0!
Lavendelglass 2.0, ca 6 portioner
4 ägg (4 äggulor och 2 äggvitor)

1,75 dl strösocker
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde + ytterligare 0,5 dl
1 rågad msk torkade lavendelblommor

Separera äggen, och vispa äggvitorna till ett hårt, vitt skum i en bunke. Vispa äggulorna ljusa och fluffiga tillsammans med sockret i en annan bunke, och vispa 4 dl grädde i en tredje bunke. Häll 0,5 dl ovispad grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten, snitta upp den med en vass kniv och skrapa ur fröna. Häll ner frön och stång i grädden, och tillsätt lavendelblommorna. Låt koka upp, och sila sedan bort blommorna och resterna av vaniljstången. Vispa ner den koncentrerade lavendel- och vaniljskvätten i äggsmeten, och rör sedan ner den vispade grädden. Avsluta med att vända ner de uppvispade äggvitorna i smeten. Frys i 3-4 timmar om du använder små portionsformar, och 5-6 timmar ifall du använder en enda stor form. Ska glassen inte serveras samma dag – låt den tina långsamt i kylen ca 20 min innan servering för bästa konsistens.

Igår hann vi även med en liten Ölandstur med våra vänner som är här på besök! I sann pensionärsanda åkte vi en runda här på ön, och stannade till på mysiga små ställen för lunch och fika. Härligt! Nu väntar trädgårdslandet, jag tänkte fjäska lite extra för mina kryddor så att de är sugna på att frodas även den här säsongen. Kika in här ikväll igen, för då lägger jag upp en stekhet tävling!

4 Kommentar

  1. vardaxlyx

    15 april, 2012 at 3:16 e m

    låter ju jätte gott =)
    Jag vill även tacka dig för en inspirerande blogg!
    Kramar i massor så syns vi imorgon 😉

  2. Smulansbakblogg

    16 april, 2012 at 11:51 f m

    åh ja har aldrig smakat lavendel,men låter himmelskt gott
    måste ta o testa

  3. Mary

    16 april, 2012 at 8:41 e m

    Mmm..yum! Nu blev jag sugen på lavendelglass igen! 😉 Härligt! Ska prova ditt recept också..känns som ett måste faktiskt! Kram Mary

Lämna en kommentar