Andra, Frukost, Jul

Amerikanska pannkakor med saffran

Nu är det bara fredagen kvar, sen är det äntligen dags för ledighet! Jag ser verkligen fram emot att få vara ledig i flera dagar, och bara ta det lugnt och äta god mat. Och alla helgfrukostar som vi ska ha! När man är ledig är varje morgon som en lördagmorgon.

Här kommer något riktigt gott att svänga ihop en morgon framöver när ni har börjat tröttna på risgrynsgröten: amerikanska pannkakor med saffran och lönnsirap. Morgonlyx när den är som bäst! Servera dem gärna tillsammans med crème fraiche som du vispat ihop med lite florsocker och rivet apelsinskal, för att balansera upp sötman med lite syrlighet.

Amerikanska pannkakor med saffran, 4 portioner
2 ägg
5 dl filmjölk
1 pkt (0,5 g) saffran
2 msk smält smör
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt

Blanda ut saffranet med 0,5 dl filmjölk, och låt stå och dra i ca 15 min, det kommer att göra mycket för färgen. Rör sedan samman ägg och resten av filmjölken med en slev. Tillsätt saffransfilen. Smält smöret i en stekpanna, och rör ner det i filblandningen. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i smeten. Stek pannkakor/plättar i stekpanna (med en liten klick smör i om det behövs) som är ca 10 cm stora i diameter, eller så stora som du vill ha dem. (Jag brukar steka 3 åt gången i stekpannan.) Servera med lönnsirap och bär, eller färsk frukt.

3 Kommentar

  1. Anna Svensson

    20 december, 2012 at 5:46 e m

    Vilken fin blogg du har! Jag har nyligen börjat blogga så det är väldigt nytt för mig, kom gärna in och se hur jag har det.
    Har nu gjort lakritskolor och hittade receptet här hos dig, blir säkert supergoda…
    Kram
    annacecar.blogspot.com

  2. Malin`s Diner

    21 december, 2012 at 10:25 f m

    Men du så fint och gott det ser ut. Jag ser verkligen fram emot långa frukostar, hela hösten har jag stressat i mig en skål med yoghurt varje morgon. Tom på helgerna eftersom jag öppnar butiken kl 10 och hellre ligger kvar i sängen lite extra.

    Kram kram

  3. November blues eller? | Living by j

    2 november, 2017 at 2:30 e m

    […] vinterböcker efter recept, vissa klassiker gör jag varje år, men lite nytt är också roligt. Amerikanska saffranspannkakor med lönnsirap– hur gott! Måste prova dessa. Låter som den ultimata helglyxen att unna […]

Lämna en kommentar