Bjudmat/Paradrätter, Efterrätter, Matporr

Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter

Dulce de leche pannacottaDå var det dags för något som kan klassas som matporr igen! Jag har därmed startat en kategori som heter Matporr här på bloggen, där jag lägger alla mina mest skamlösa desserter. De senaste veckorna har jag använt karamelliserade pecannötter till allt från småkakor till Rocky Road. Men där de passar som allra bäst är nog ändå på toppen av en dulce de leche-pannacotta. Den där blandningen av sött och salt som man får när man karamelliserar nötterna i råsocker och flingsalt passar så otroligt bra tillsammans med den söta kolasmaken från pannacottan. Och själva pannacottan är så enkel att göra att man nästan skäms; Bara att värme grädde, ösa ner dulce de leche och några gelatinblad, och sedan låta stelna. Min kompis Ylva som blev bjuden på det här igår sa att det var bland det godaste hon ätit. Så det här bara måste ni prova! Så här gör man, lite mer exakt:

Dulce de leche-pannacotta, 8 portioner:
1 burk karamelliserad mjölk
5 dl grädde
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga i minst 5 min. Värm upp grädden i en kastrull på spisen, och ta den från värmen precis när den börjat koka. Rör ner den karamelliserade mjölken, och rör om med en vanlig handvisp tills den har löst sig. Rör ner gelatinbladen, och häll sedan upp i portionsformar som du ställer i kylen i minst 6 timmar, allra helst över en natt. Precis före servering, toppa med karamelliserade pecannötter. Recept kommer här nedan:

Karamelliserade pecannötterKaramelliserade pecannötter som topping:
100 g pecannötter
0,75 dl råsocker
0,25 dl vatten
1 rågad tsk flingsalt

Hacka nötterna grovt, och rosta dem i en torr stekpanna ett par minuter, tills de mjuknat lite och det börjar lukta gott om dem. Häll över dem på en tallrik, och mät upp råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under någon minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat. Ta pannan av värmen, rör ner pecannötterna och blanda snabbt. Häll sedan över på bakplåtspapper och låt stelna. Toppa panncottan med de finfina nötterna.

22 Kommentar

  1. Remsan

    30 december, 2012 at 11:06 f m

    Låter galet gott! Så otroligt vacker bild.
    Gott nytt år på er! Kramar.

  2. Ann-Sofi MATSAFARI

    30 december, 2012 at 11:20 f m

    Låter jättefarligt!!! Sätter sig säkert rakt på kärlekshandtagen;) Allt som är så där in i bomben gott har en tendens att sätta sig just där.
    Gott nytt år!

  3. Amy's piece of cake

    30 december, 2012 at 1:56 e m

    Dulce de leche är verkligen ljuvligt gott och de här små pannacottorna ser grymma ut. Önskar er ett Gott Nytt År, kram!

  4. UlricaA

    30 december, 2012 at 4:38 e m

    Måste provas! helt klart! ska bjuda på kalkon här i dagarna så det kan väl vara en passande efterrätt….ha ett gott slut och ett gott nytt! kram!

  5. Hallon & Blåbär

    30 december, 2012 at 5:28 e m

    Jag har varit sugen ett tag på att testa denna pannacotta och jag kan ju inte påstå att den låter mindre lockande med nötterna.

  6. Sofie Johansson

    30 december, 2012 at 7:39 e m

    Avancerad matbloggsfotografering! Härlig bild!
    Jaha….nu sätter ni griller i huvudet, du och Remsan, om vad jag ska göra med min burk. Både glass och pannacotta låter ju sagolikt gott!
    Gott nytt år önskar jag dig och Olof!

  7. Ekenäsliv

    30 december, 2012 at 8:50 e m

    Vackert!!!°
    Önskar dig Gott Nytt År!!!!!
    Kram Anna

  8. Victorias Provkök

    30 december, 2012 at 10:09 e m

    Åh herreG så gott:)
    Gott nytt år!!
    Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

  9. Bland bakverk och kastruller

    30 december, 2012 at 10:27 e m

    Vilka fina bilder!!! Pannacottan åker in i favoriterna. Tänkte testa den där färdiga dulce de lechen, så slipper man koka den.
    Gott nytt år!!

  10. Ingela, Zeb, Indy

    31 december, 2012 at 8:42 f m

    Det är farligt att gå in här och läsa innan jag ens har ätit frukost! =) Oj så sugen jag blir på alla godsaker!

  11. Ylva

    1 januari, 2013 at 8:21 f m

    Åh nu blev jag sugen igen 🙂 Måste laga denna själv SNART!!

  12. Marianne

    28 februari, 2013 at 8:28 f m

    Det ser fantastisk godt ut – gleder meg til å prøve! Hvor lang holdbarhet tror du pannacottaen har? Og tror du det går an å fryse den?

    1. Helena

      1 mars, 2013 at 7:20 f m

      Jag tror att den nog håller ett par dagar i kylen. När man sparar pannacotta i kylen brukar konsistensen bara bli bättre, det enda som kan hända är möjligtvis att själva ytan blir lite torr, så täck den med plastfolie. Jag har inte testat själv att frysa den, men jag har hört att det ska gå bra att frysa pannacotta. Så kör hårt, och lycka till! 🙂

  13. Matlagningstjejerna

    7 juli, 2013 at 7:27 e m

    Underbart recept, det måste vi prova!

  14. Anonym

    26 december, 2013 at 9:55 e m

    Låter fantastiskt gott, hur långt innan servering kan man göra nötterna färdiga?

    1. Helena

      27 december, 2013 at 6:39 e m

      Man kan göra dem klara långt i förväg, ett par dagar till och med, om man skulle vilja. Lycka till! 🙂

  15. Annika Christensson

    29 december, 2015 at 1:32 f m

    Mmm… Nyår! Blir dessa tillräckligt "fasta" för att stjälpa upp och stå själv? 🙂

    1. Helena

      29 december, 2015 at 7:08 e m

      Alltså jag tror det, men jag vågar ju inte lova något. 😉 Jag hade nog serverat dem i fina små låga skålar, och ställt varje skål på en tallrik och garnerat med lite lullull runt omkring. Lycka till! 🙂

  16. Anonym

    29 december, 2015 at 1:34 f m

    Mmm.. Nyår! Blir dessa tillräckligt "fasta" för att stjälpa upp så de håller formen utan glas? 🙂

  17. Karamelliserade pecannötter – Bara en kaka till

    5 april, 2018 at 7:41 e m

    […] kan man använda till allt möjligt, och framför allt till julgodis. Eller till den här supergoda dulce de leche-pannacottan. Därför tänkte jag att det kunde vara lägligt med ett inlägg om hur man gör just […]

Lämna en kommentar