Andra, Jul

Olofs hemgjorda glögg med rom

Äntligen fredag! Ikväll får det bli Olofs supergoda och hejdlöst populära finglögg, som han blandar med rom och vaniljvodka. Kryddblandningen har han lånat från sin pappas sätt att laga egen glögg. Olof menar att det är lite som ”Så mycket bättre” med extra alkohol. Precis som på TV, med andra ord. Hähä. Det är fritt fram att använda vilket rödvin man vill, men Olof gör glöggen på ripassovinet  Campolieti Ripasso (nr 6792, som för övrigt är ett av mina favoritviner) för att det är kryddigt och mustigt och har en underton av vanilj och choklad, vilket passar perfekt. Jag tycker egentligen inte ens om spritglögger, men den här slinker ner, minsann!

 

Olofs grymma glögg: (receptet uppdaterat december 2017)

1 flaska rött vin – t ex Campolieti Ripasso (6792)

1 dl mörk rom – gärna av lite bättre kvalitet

1 dl vaniljvodka

20 st hela kryddnejlikor

4 st kanelstänger

1 st helt pomeransskal (finns i liten påse i kryddavdelningen)

1 tsk kardemummakärnor, mortlade

1 liten bit ingefära, ca 3-4 cm

1 vaniljstång

1,5 dl socker

Häll upp hela rödvinsflaskan i en rejäl glasburk med lock, tillsätt mörk rom och vaniljvodka. Häll i alla kryddor i burken. Stäng locket, och låt stå i två dygn i kylskåp och dra så att smakerna sätter sig. Ta dock upp och släng pomeransskalet efter första dygnet. Häll glöggen genom en sil ner i en kastrull. Sjud glöggen, men låt den inte koka Tillsätt sockret och rör tills det har lösts upp. Låt svalna, och häll upp i en noggrant rengjord flaska.

12 Kommentar

  1. Remsan

    14 december, 2012 at 7:58 e m

    Det här receptet kan Berra få sätta tänderna i. Han stod igår och försökte rädda misslyckad glögg genom att spetsa den med rom vilket bara gjorde den värre. Vi litar på Olof och dig! Ha en skön helg. Ser fram emot ditt uppslag imorgon 🙂

  2. Sofia

    14 december, 2012 at 8:24 e m

    Gahhhh vill smaka NUUUUUUUUUUUU ; ) kram Sofia hälsa!

  3. Bland bakverk och kastruller

    14 december, 2012 at 9:43 e m

    Det är så gott med egengjord glögg.. Man kan dra på kryddorna lite som man vill.
    Jag har gjort en liknande glögg för några år sen men istället för spriten använde jag mig av av portvin och rött vin då naturligtvis.

  4. Marija

    15 december, 2012 at 3:06 e m

    Kanongod, tack Olof

  5. Mårtenssons kök

    15 december, 2012 at 4:07 e m

    Oerhört gott med egen himmagjord glögg, vaniljvodkan i låter oerhört trevlig. Precis som vinet gör, det står minsann en sådan flaska i vårt kök och väntar på gnocchigratängen:)

    Ha en fortsatt fin helg,
    kram till er

  6. Malin`s Diner

    15 december, 2012 at 6:29 e m

    Smarrigt! Sådana flaskor säljer jag i min butik, bara så du vet ;o)

    Kram kram

  7. hlin

    17 december, 2012 at 11:17 f m

    åh, detta lät ju vansinnigt gott! får bjuda familjen till helgen 🙂

  8. Hlin

    12 november, 2013 at 1:13 e m

    Hej, har din grillmästare till man även något bra recept baserat på vitt vin kanske?

    1. Helena

      12 november, 2013 at 6:34 e m

      Hej! Inte min man, men jaaag. 😉 Det här receptet på vit saffransglögg är hyvens, om jag får säga det själv. Smakerna är vitt vin, saffran, vaniljstång, kryddnejlika och clementin: Receptet finns här:

      http://baraenkakatill.blogspot.se/2011/11/vit-saffransglogg-med-clementin-och.html

    2. Hlin

      12 november, 2013 at 7:54 e m

      det låter ju väldans trevligt! får bli att göra den med 🙂 måste bara säga att Olofs glögg har blivit en favorit i hela min familj, förra året beslagtogs den medtagna flaskan utav min mamma på mellanstoppet till svärföräldrarna (!) ska gå och sätta årets första sats nu – mums 😀

  9. Anonym

    4 november, 2014 at 8:31 e m

    Hej! Hur länge kan man förvara glöggen?

  10. På begäran – Olofs grymma glögg – Bara en kaka till

    2 december, 2017 at 8:44 f m

    […] med på instagram också? @baraenkakatill är det som gäller där!), så här kommer den – ni hittar den här. Det här är utan tvekan den godaste glögg jag har druckit. Han är rätt bra ändå, han den […]

Lämna en kommentar