Andra, Fest, Förrätter, Soppa

Sparrissoppa 2.0 – nu med getostkräm!

Nu är det sparristider, eller som de sparriskära tyskarna kallar det; ”Spargelzeit”. Det är ingen överdrift att säga att tyskarna är galna i sin sparris. Här kommer ett recept på sparrissoppa med vitt vin och en klick getost i mitten, som passar prima att servera som förrätt på middagsbjudningar så här års. Soppan är tacksam och kan förberedas dagen innan. Sådant gillar vi!

Sparrissoppa, ca 6 portioner av förrättsstorlek:

200 g färsk sparris

3 schalottenlökar
1,5 dl vitt vin
2,5 dl vispgrädde
pressad saft av en liten citron
3 dl vatten
1 lagerblad
2 msk kycklingfond
2-3 msk färsk timjan + ett par kvistar
till servering
salt
svartpeppar

Getostkräm:

150 g chèvre (getost)
1 stor msk crème fraiche
rejält med svartpeppar

Skölj och ansa sparrisarna, och skär
dem i mindre bitar. Skär av knopparna och spara dem till garnering.
Hacka schalottenlök, och fräs den i smör eller olja i en lämplig
soppkastrull. Häll på vinet, och koka till hälften av vätskan
kokat bort. Tillsätt övriga ingredienser, och låt soppan koka upp.
Rör ner sparrisbitarna, och låt koka samman under lock i ca 10 min.
Mixa soppan slät med stavmixer, och smaka eventuellt av med en extra
skvätt vitt vin.

Till getosträmen kantskärs getosten,
och vispas sedan ihop med crème fraiche med elvisp för en fin
konsistens. Smaka av med svartpeppar, och ställ gärna in i kylen en
stund om tid finns.

Vid servering: Ta fram de sparade
sparrisknopparna, och koka dem i lättsaltat vatten i ca 30-60
sekunder. Häll sedan av i durkslag. Häll upp soppan i en kanna som
är lätt att hälla ur. Skeda upp en klick getostkräm i mitten på
varje sopptallrik, och häll sedan sparrissoppan runt getostklicken.
Garnera med sparrisknoppar och färsk timjan, och dra ett extra varv
med pepparkvarnen.

7 Kommentar

  1. ullanbullan

    9 maj, 2013 at 4:28 e m

    Låter fantastiskt gott! Har mest gjort soppa på grön sparris. Dags att byta färg. // UllanBullan testar i köket

  2. Malin`s Diner

    9 maj, 2013 at 6:57 e m

    Det är ju så gott med sparris. Däremot tycker jag det är konstigt att urinet redan efter några minuter efter man ätit sparris, får en konstigt doft. Konstigt är ordet.

    Kram kram

    1. Helena

      9 maj, 2013 at 8:31 e m

      Haha Malin, jag fullkomligt älskar att det första du tänker på är kiss! Hoho! Kram på dig!

  3. Marija

    9 maj, 2013 at 7:01 e m

    Aha, det var så det skulle se ut! Mina sparrisknoppar drunknade :- ) Kram

  4. Marja - Baka Sockerfritt

    9 maj, 2013 at 7:35 e m

    Låter gott och krämigt! Bör testas, då det verkligen är dags för lite sparris!

  5. Victorias Provkök

    9 maj, 2013 at 7:58 e m

    Åh sparrissoppa är ju underbart!
    Ha en fantastisk kväll!
    Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

  6. Lenita från Bohuslän

    12 maj, 2013 at 10:17 f m

    Ser oerhört frestande ut! Älskar sparris och getost 🙂

Lämna en kommentar