Andra, Jul

Lingonkakan – en favorit i repris

Den här lingonkakan på pepparkaksbotten bakade jag första gången för några år sedan, och nu har den återuppstått ur arkivet. Kakan kan liknas lite vid en pannacottapaj, och är saftig och riktigt smaskig. Man behöver alltså inte servera den med några tillbehör som vispad grädde eller något. Prima helgfika lagom till tredje advent!


Lingonkaka på
pepparkaksbotten,
ca
8 bitar 

150 g pepparkakor,
krossade
75 g smält smör
———-
3,5 dl vispgrädde
3 gelatinblad
0,5 dl socker
200 g philadelphiaost
2 dl rårörda lingon
———-
Garnering:
t ex silverkulor,
stjärnanis, kanelstång

Börja med att lägga
de tre gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Krossa pepparkakorna och
blanda dem med smält smör till en grynig massa, gärna i en matberedare. Tryck
ut massan i en pajform med avtagbara kanter, och grädda pajskalet i mitten av
ugnen på 175C i ca 8 min. Låt sedan svalna. Koka upp vispgrädde ihop med
socker, ta av från värmen och rör ner gelatinbladen. Rör ner philadelphiaost
och rårörda lingon, och ta ett par varv med elvispen så att allting blandar sig
ordentligt. Häll blandningen i pajskalet och ställ i kylen att stelna i minst 5
timmar, gärna över en natt. Precis före servering, garnera med t ex stjärnanis
och silverkulor.

11 Kommentar

  1. Greyerzer

    12 december, 2013 at 4:40 e m

    Bra idé! Den ska jag baka någon gång under jullovet!

  2. Lingonberrie

    12 december, 2013 at 7:43 e m

    Hörde jag ordet lingon? Mumsmumsmums!
    kram

  3. Sandras Matkrypin

    14 december, 2013 at 8:37 f m

    Lingon är så gott i bakning eftersom det bidrar med syrlighet. Den här låter väldigt god!

    1. Helena

      15 december, 2013 at 5:37 e m

      Den är fäbulous! Du får testa, lingon och pepparkaka är alltid julgott. 🙂 Kram!

  4. Marias Hörna - Njut av livet ♥

    14 december, 2013 at 6:20 e m

    Hej
    Fick i min hand en BAKA stort chokladnummer. 5/2013. Så kul för nu hittade jag din fina blogg. Skall kika in till dom andra också. Maria känner jag sedan tidigare. Önskar dig en fin helg kram Maria

    1. Helena

      15 december, 2013 at 5:38 e m

      Vad roligt Maria, välkommen till bloggen! Vad kul att du känner Mary, hon och jag är jättebra kompisar och brukar träffas. Många kramar!

  5. Linnea

    14 december, 2013 at 11:54 e m

    ÅÅÅÅÅH. Aldrig ätit, men SOMVANLIGT, allt du gör ser så sjukt.jävla.gott.ut. Dregglar alltid ner skärmen när man går in på din blogg. Vill ha ditt liv. Och dina godsaker. HHelst NU.

    1. Helena

      15 december, 2013 at 5:39 e m

      Haha, tack Linnea! Du får provbaka den så du får smaka! Men du, har du tänkt på att om vi byter liv blir du nästan dubbelt så gammal. 😉 Massor med kramar!

  6. Liselott

    25 december, 2013 at 7:03 f m

    Gjorde denna son dessert efter julmaten. Blev så nöjd. Den var fräsch och kändes inte alls tung. Lingonen gjorde att den inte blev så söt och peppsrkakorna i botten blev knäckiga. Kommer helt klart göra den igen samt rekommendera den varmt! God jul på er! Ser fram mot nästa år med många nya smaker. ;D

    1. Helena

      27 december, 2013 at 6:40 e m

      Tack Liselott! Vad roligt att höra! Önskar dig en god fortsättning och en fin start på det nya året om några dagar.

  7. Lingonkaka på pepparkaksbotten – Bara en kaka till

    29 november, 2017 at 8:58 e m

    […] Vi kör väl ett nytt guldkorn ur arkivet, eller vad säger ni? Den här oskyldiga lilla lingonmoussetårtan passar prima till adventsfikat. Pannacottapaj skulle man också kunna kalla den. Oavsett, så är den väldigt smarrig, och behöver inte serveras med grädde eller något annat tillbehör eftersom den är så krämig i sig. Receptet hittar ni här. […]

Lämna en kommentar