Andra, Jul, Tårtor

Polkaneltårta

Här kommer ett recept på hur man gör Polkanelbakelsen som tårta. Jag har fått flera frågor och mail om hur man bäst skulle kunna göra om bakelserna till en större tårta, och jag ville bara testa ett par gånger själv innan jag la ut det. Man vill ju inte bli lynchad. Första gången blev formen helt full på två lager, så inför andra gången klämde jag fast ett overheadpapper så att tårtan hade möjlighet att bygga lite högre än själva formen. Egentligen hade jag tänkt göra en tårta från första början och skicka in till tidningen BAKA, men när jag insåg att det skulle vara en bakelse avsedd för en person fick jag tänka om. 
Något som är riktigt bra med den här tårtan är att den är frysbar, så den går alltså jättebra att göra klart helt och hållet i förväg, och sedan bara plocka fram ur frysen. Låt den tina långsamt några timmar i kyl innan du garnerar och serverar den. Skulle den vara lite isig inuti är det faktiskt bara gott. 
Polkaneltårta, 10-12 portioner
Chokladkaksbotten med
kanel:
100 g smör
1,5 dl socker
0,5 dl kakao
0,5 tsk flingsalt
1 tsk kanel
1,5 dl mjöl
2 ägg
Sätt ugnen på 175C.
Smält smöret i en kastrull, ta den sedan från värmen. Rör ner socker, kakao,
flingsalt, kanel och mjöl med en slev. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör
till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med
avtagbara kanter, ca 22-24 cm i diameter. Häll ner smeten, och grädda den i
mitten av ugnen på 175C i ca 17-18 min. Låt svalna, och ta sedan loss bottnen
från formen. Lägg i ett nytt bakplåtspapper i formen, lägg tillbaka tårtbottnen
och klipp ut en bit overheadpapper som du kan ställa upp i formen runt bottnen,
innanför springformens kanter, som är några cm högre än själva formen. Den
färdiga kakan kommer att bygga lite högre än vad springformen är.
Lager 1: Vit
chokladmousse med polkakross
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 msk krossade
polkaskruvar/polkagrisar
1 ägg
200 g vit choklad
1 dl crème fraiche
Lägg gelatinbladen i
en skål med kallt vatten. Vispa grädden för sig. Mät upp polkagrisar och krossa
dem i en mortel eller mixer. Knäck ner ägget i en bunke och vispa upp med
elvisp. Smält den vita chokladen över vattenbad. Rör ner gelatinbladen i
chokladen och låt dem smälta, och vispa sedan snabbt ner den smälta chokladen i
äggvispet med elvisp. Vispa ner den vispade grädden i samma smet, och tillsätt
sedan crème fraichen. Rör ner polkakrosset sist. Häll smeten ovanpå
chokladkakebottnen, och ställ in i kylen. Låt stå i minst två timmar innan du
häller på nästa mousselager.
Lager 2:
Chokladmousse med kanel
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk florsocker
200 g mörk choklad
4 tsk kanel
0,5 tsk flingsalt
Lägg gelatinbladet i
en skål med kallt vatten. Vispa grädden. Vispa upp äggulorna med elvisp
tillsammans med florsockret i en egen bunke. Smält chokladen över vattenbad,
och rör ner kanel och flingsalt. Rör ner gelatinbladet och låt det smälta in i
smeten. Häll sedan snabbt ner den smälta chokladen under snabb elvispning i
äggsmeten. Här får man vara snabb, för chokladen stelnar fort. Ta gärna hjälp
av en familjemedlem som vispar medan du rör ner chokladen. Rör sedan ner
grädden, och vispa ett par extra varv med elvisp för att jämna ut smeten. Häll
den sedan i formen ovanpå den vita chokladmoussen, och ställ in i kylen. Låt
stå i minst två timmar innan du häller på nästa mousselager.
Lager 3: Vit
chokladmousse med polkakross
Upprepa lager ett,
och låt bakelsen stå till sig i kylen i ett par timmar innan du serverar den.
Garnera med kanelstång, polkaskruvar och silverkulor precis före servering.
Garnering:
Kanelstänger
Polkaskruvar/polkagrisar
Silverkulor
Tillbehör:
Overheadpapper
Tejp

12 Kommentar

  1. Malin - Stjärnflocka

    19 december, 2013 at 6:39 e m

    Så ljuvligt god den ser ut! 🙂
    Den får nog provas framöver.
    Kram Malin

    1. Helena

      21 december, 2013 at 7:51 e m

      Tack Malin! Den är absolut värd att testa. 🙂

  2. Linnea

    19 december, 2013 at 9:29 e m

    Men shiiiiiit, den ser helt underbar ut, helt amaaaaazing! Men sjukt mycket jobb också… :/

    1. Helena

      21 december, 2013 at 7:52 e m

      Tack Linnea! Jo, den tar lite tid, men jag brukar dela upp det på ett par dagar. 🙂

  3. Saltostil

    20 december, 2013 at 9:13 e m

    Ser ju så god ut. Undrar om jag vågar mig på att prova. God jul och gott nytt år till dig!

    1. Helena

      21 december, 2013 at 7:52 e m

      Det är klart du vågar! 🙂 Önskar dig också en God jul och ett Gott nytt år. Stor kram!

  4. Sara

    18 december, 2014 at 7:50 f m

    Den här tårtan ser jättespännande ut (och god såklart)! Jag vill baka den till släkten på jul, men tror du att det funkar att byta ut gelatin mot vegetariskt gelatin? Och vet du i så fall om jag borde ändra måtten något?

    Och sen låter det lite tricky med att använda OH-papper, nått speciellt att tänka på där?

    Tack! Och God Jul 😀

    1. Helena

      19 december, 2014 at 9:43 f m

      Hej Sara! Tyvärr har jag ingen erfarenhet alls av vegetariskt gelatin, så jag vågar inte uttala mig i frågan. Jag hoppas att det ska gå lika bra. OH-papper är inte alls så krångligt som det kan låta, det är bara att klämma in det i formen och sedan tejpa ihop skarven, det är för att tårtan bygger lite högre än vad formen är. Lycka till med tårtan, och god jul!

  5. Annika Isaksson

    19 december, 2017 at 9:08 f m

    Går denna vackra tårta att göra i förväg tänkte om den går att frysa ?
    Hälsningar Annika

    1. Helena

      19 december, 2017 at 8:59 e m

      Hej Annika! Det går jättebra! Jag har gjort den och fryst den. Låt den tina långsamt i kylskål några timmar innan servering. Skulle den ändå vara lite isig i mitten vid servering är det faktiskt bara gott. Lycka till!

Lämna en kommentar