Andra, Bröd

Zucchinifrallor

Har ni testat att riva ner lite zucchini i bröddegen när ni bakar? Brödet blir saftigt och gott, men smakar inte grönsaker för det. Precis som med morotskaka, första gången man hörde talas om det blev man ju helt förfärad.

Idag är det fredag, och nu väntar en dag på kontoret innan det är dags för det officiella fredagsmyset. Ikväll ska vi äta 90-talsklassikern lövbiff med pommes och bea. De nostalgiska vindarna blåser över Öland i afton, som ni hör.

Zucchinifrallor,
ca 20 st
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 tsk blandade brödkryddor
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
1 liten zucchini (ca 300 g)
1,5 dl solroskärnor + extra till garnering
4 dl vetemjöl special fullkorn
14 dl vetemjöl special
 Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör ut
jästen så att den löses upp. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen
smidig. Det gör inget om den är lite lös. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.
Forma degen till bullar, ca 20 st, (tillsätt mer mjöl vid behov) och lägg på
två plåtar med bakplåtspapper. Jäs i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 225C.
Pensla bullarna med vatten och strö på några solroskärnor på varje bulle.
Grädda varje plåt i mitten av ugnen i ca 13 min, tills de fått lite lätt färg
och låter ihåligt om man knackar på dem underifrån. Låt svalna på galler. 

Lämna en kommentar