Andra, Grillat, Säsong, Vegetariskt

Grillade majskolvar med parmesansmör

Majssäsongen är inte slut än, trots att höstregnet piskar på fönsterrutorna. Får ni tag i lite närodlad majs, grilla majsen och gör ett det här parmesansmöret med lime och chili, ni kommer inte att bli besvikna!

Förra lördagen hade jag höstpremiär för mitt matuppslag i tidningarna Smålandsposten och Barometern som jag har skrivit för i flera år nu, och då hade jag med det här receptet, samt krönikan nedan:


Jag älskar majs. Varje gång jag kör förbi ett majsfält hemma
på Öland får jag en obeskrivlig lust att parkera bilen, kasta mig huvudstupa in
i majsfältet och palla majskolvar för allt vad tygen håller. Nu gör jag ju inte
det såklart, eftersom jag är en 35-årig småbarnsmamma med god uppfostran. (Och med
en viss tendens till feghet.) Istället stryker jag omkring i grönsaksdisken på
ICA och letar efter lokalt odlade majskolvar med blasten kvar. Jag vägrar äta
sådan där blöt, inplastad majs som säljs året runt. Eller fryst. Kalla mig
snobbig, men har man väl provat purfärsk majs vill man inte ha något annat.

Den godaste majsen jag ätit har varit dels här hemma på
Öland, och i en bergsby i Indien. Den på Öland åt jag ute på fältet helt rå.
Jag hade ingen aning om att man kunde äta rå majs, men när jag stod därute i
leran och på bondens inrådan smakade den nyplockade majsen, förstod jag med ens
vad amerikanarna menar med sitt prat om ”sweet corn”. Majsen smakade sött,
färskt och alldeles underbart.

Den andra minnesvärda majsupplevelsen ägde som sagt rum i
Indien, dit jag åkte för att närvara på min systers färgsprakande bröllop för
sex år sedan. Det var veckan efter vigseln, ett par dagar innan vi alla blev
magsjuka av en ljusrosa kycklingepisod i centrala Bombay, och vi fortfarande
hade modet och viljan kvar att prova all mat som kom i vår väg. En kvinna i röd
sari och rasslande guldarmband delade ut majskolvar från ett litet gatustånd.
De var nygrillade och smaksatta med pressad limejuice, salt och ett uns chili,
och vi åt dem med andakt med våra hennamålade händer.

Skulle jag lägga till ett tredje majstillfälle på listan,
skulle det bli häromveckan när vi åt majskolvarna med parmesansmöret på bilden
här intill. Barnet hade somnat, det var lördagskväll och vi kunde sitta ute
fastän vi var en bra bit in i september. Ibland behöver man inte gå längre än
till sitt eget kök för att få en minnesvärd matupplevelse. Men inspiration från
andra platser kan man å andra sidan aldrig få för mycket av, oavsett om den
kommer från ett lerigt fält strax utanför Färjestaden eller en bergsby en dags
bilfärd utanför Bombay.


———-
Grillade majskolvar
med parmesansmör
, 4 portioner
4 st majskolvar
———-
Parmesansmör:
100 g rumsvarmt smör
1 lime – rivet skal + 1 msk pressad saft
75 g parmesanost + extra till garnering
Chilipulver
Peppar
Salt
Lägg de oskalade majskolvarna helt i blöt i minst 30 min. Ta
sedan upp dem och grilla dem i ca 10-15 min på indirekt värme vid sidan av
kolen, fortfarande oskalade. Detta är likvärdigt med att förkoka majsen. Dra
sedan bak blasten, och grilla majskolvarna i ca 5-10 min ovanför kolen tills de
får fin färg. Försök hålla blasten utanför grillen när du gör det.
Parmesansmör: Mät upp smör i en bunke, tillsätt lime. Finriv
parmesanosten, och tillsätt även den. Vispa med elvisp tills det blir krämigt.
Smaka av med lite chilipulver, peppar och salt. Bre på rikligt av
parmesansmöret på majsen vid servering, och garnera med lite riven parmesanost. 

Lämna en kommentar