Andra, Vilt

Älgfärsbullar med jordärtskockspuré

Här kommer ett riktigt gott recept – köttbullar på älgfärs med jordärtskocks- och potatispuré. Det smakar vilt och gott, till stor del tack vare den oblyga mängden viltfond jag öst i färssmeten. Och så lite kantareller och lingon på det, så är man hemma sen med de vilda smakerna. Passar alldeles ypperligt på kalla och ruggiga dagar som idag när man helst bara vill mysa inomhus.


Älgfärsbullar, ca
24 st:

1 gul lök, riven

1 dl grädde

1 ägg

3 msk ströbröd

3 msk viltfond

1 tsk salt

Svartpeppar

500 g älgfärs

 

Jordärtskockspuré:

400 g potatis

400 g jordärtskockor

1 dl grädde

3 dl mjölk

Salt & peppar

———-

Rårörda lingon &

Kantareller till servering

 

Till älgfärsbullarna; riv löken, och rör samman den med alla
ingredienserna utom älgfärsen. Låt svälla i ca 5 minuter, tillsätt sedan färsen
och forma köttbullar, ca 24 st. Stek i smör runt om.

 

Till jordärtskockspurén; skala potatis och jordärtskockor och
skär i ganska små bitar. Mät upp grädde och mjölk i en kastrull, och koka
potatis- och jordärtskocksbitarna däri i ca 20 min tills de blivit mjuka. Rör
om då och då. Häll av vätskan, men spara den till att späda purén med till
önskad konsistens. Mixa den slät med stavmixer. Purén ska vara ganska lös, då
saknar man inte sås. Servera med älgfärsbullar, rårörda lingon och kantareller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 Kommentar

  1. FREEDOMtravel

    26 januari, 2017 at 10:37 e m

    Oj, det där ser väääldigt gott ut! Älskar viltsmak och vet inte när jag åt kantareller senast …

    1. Helena

      1 februari, 2017 at 2:31 e m

      Ja, visst är det gott? Man kommer väldigt långt på viltfond!

  2. Anonym

    27 januari, 2017 at 12:39 e m

    Vilken fin bild!

  3. Mårtenssons kök

    29 januari, 2017 at 7:00 e m

    Alltså det ska verkligen konst till att få färsbullar att se så tjusiga ut, vilken underbar bild! Och gott är det ju också:)

    Kram på er!

    1. Helena

      1 februari, 2017 at 2:30 e m

      Tack hörni! Det är Olof som får ta åt sig äran. Fast jag har ju gjort maten! 🙂

  4. Ninnie

    31 januari, 2017 at 7:28 e m

    Mmm, det där ser verkligen supergott ut!!! Att ha jordärtskocka ihop med potatis är verkligen gott tycker jag, också i gratäng. Mums!

    1. Helena

      1 februari, 2017 at 2:30 e m

      Visst är det gott? Man borde äta det oftare! 🙂

  5. Sandras Matkrypin

    8 februari, 2017 at 2:47 e m

    Alltså jag bara måste säga att den här bilden är helt fantastisk! Wow! Och jag skulle gärna smaka <3

    1. Helena

      14 februari, 2017 at 2:36 e m

      Tack Sandra! Ska hälsa Olof det!

Lämna en kommentar