Andra, Vardag, Vegetariskt

Avokadomackor med fetaostkräm och nötkross

Ifall det är ett recept som kan klassas som den här sommarens mest lagade recept här hemma, är det utan tvekan den här enkla avokadomackan som vi har gjort till lunch fler gånger än jag kan räkna. Jag hittade ett recept i en gammal Buffétidning som jag rev ur och lät mig inspireras av. I grund och botten tar man en skiva surdegsbröd, brer den med en fetaostkräm som man vispat ihop av fetaost och crème fraiche, skivar över en avokado, toppar med lite salladsblad, ringlar över lite olivolja och strör lite hackade nötter ovanpå. Färdigt! Gott, fräscht och alldeles lagom mättande. Dessutom är det lätt att ha ingredienserna hemma; Skivat surdegsbröd kan man ha i frysen, en burk crème fraiche håller ju minst ett par veckor, en fetaost i nästan ett år, avokado kan man ju ha på köksbänken ”på mogning”, och salladsblad brukar vi ofta ha några som dräller i kylen och kallar på vårt dåliga samvete. Nötter har vi alltid i skafferiet. Har man bemödat sig med att göra en omgång Dukkah, en hyvens egyptisk krydd-och nötblandning, är den det allra bästa alternativet för nöttopping. Här kommer mått och sånt tjafs:

Avokadomacka med fetaostkräm, 2 st
2 skivor surdegsbröd
0,5 pkt fetaost
ca 2-3 msk crème fraiche
1 avokado
salt
peppar
diverse salladsblad
olivolja
trevliga nötter, t ex hasselnötter, mandlar, pistagenötter, alt. Dukkah

Skiva upp ett par skivor bröd och rosta i brödrosten, lägg sedan ut på tallrik. Vispa fetaost med crème fraiche med elvisp till en krämig, bredbar konsistens. Ju längre man vispar, ju fastare blir det. Bred på brödskivorna när de svalnat. Skiva en avokado och bre ut skivorna ovanpå fetaostkrämen. Salta och peppra. Strö över salladsblad. Ringla över lite olivolja och avsluta med att strö över hackade nötter eller Dukkah

Lämna en kommentar