Andra, Frukost

Chiapudding på två sätt

Varje gång jag äter chiapudding känner jag mig både hipp och
hälsosam. Chiapudding var ju ordet på allas läppar och fyllningen i allas
glasburkar 2015. Förra året fick overnight oats en rejäl avdamning (lovar att
lägga ut ett bra recept på det också) och just nu är det BOWLS som gäller för
hela slanten. Och kanske lite freak shakes också, milkshakes med topping i
klass med renässanstidens håruppsättningar. Så måhända att jag är lite sen med
att lägga upp mitt första recept på chiapudding så här 2017, men vad gör väl
det? Chiapudding mättar på ett trevligt sätt, speciellt om man har en mage som
är känslig för bröd och mjölkprodukter, då är chiapudding och ägg en utmärkt frukost. En matsked chiafrön innehåller mer
Omega 3 än en normalstor portion lax, och chiapuddingen är perfekt att toppa med
allsköns trevligheter som färska bär och nötter. 
Man rör ihop den på en minut kvällen innan, låter den svälla till sig i kylen över natten, och plockar sedan bara fram den och toppar den med något kul när det är dags för frukost. Jag brukar beräkna 1 dl vätska till 1 msk chiafrön. Tar man en lite tjockare vätska som till exempel krämig och lite fetare kokosmjölk kan man behöva tillsätta lite vätska om puddingen känns för stabbig morgonen efter, men annars brukar det vara lagom. Och blir den för lös kan man alltid bara hälla av lite vätska. Vänta nu inte två år med att testa det som jag gjorde, utan rör ihop dig en pudding redan ikväll! Här kommer två varianter, en med smak av vanilj och lime och en som smakar lite mer som chokladpudding.

Chiapudding med vanilj och lime, 2 portioner:
2 msk chiafrön
2 dl kokosmjölk (jag brukar använda den från Alpro som
innehåller ris)
1/3 tsk vaniljpulver
Rivet skal av en halv lime
0,5-1 msk lönnsirap alt. honung
Rör samman alltihop i en bunke, sätt på plastfolie och ställ
in i kylen över natten. Rör om innan servering och häll upp i portionsformar.
Toppa med t ex bär och nötter.
Chiapudding med smak av choklad, 2 portioner:
Gör som ovan, men byt ut vaniljpulvret mot 2 tsk kakao, och ersätt limeskalet med 1 msk kokos. I övrigt är allt samma.

Lämna en kommentar