Andra, Fest, Paj, Vardag, Vegetariskt

Frasig filodegspaj med getost, tomat och karamelliserad lök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För några veckor sedan satt jag och bläddrade i min gigantiska hög med mattidningar som bara vuxit till sig sedan Evelyn föddes i höstas. Jag tänker alltid att jag ska få tid att bläddra i mina mattidningar, men det blir ju aldrig så. Men häromkvällen satte jag mig ner efter att barnen somnat och började gå igenom högen. Man vill ju inte missa något guldkorn. Efter att ha plöjt igenom flera fina titlar kunde jag konstatera att den tidning jag rivit ut flest recept från och som hängde med snabbast bland mattrender inte var någon av de dyra, stora tidningarna, utan istället ICAs gratistidning Buffé. I fredags kom senaste numret i lådan, och istället för i en hög hamnade den direkt på köksbordet för prioriterad läsning. Flera av de recept jag lagat i sommar kommer från just senaste årens Buffétidningar, och det här är ett av dem från årets juninummer – Siri Barjes vegetariska filodegspaj med pinjenötter, getost, karamelliserad lök och tomater.


Frasig filodegspaj med getost, tomat och karamelliserad lök, ca 6 portioner:

250 g bananschalottenlök
50 g smör
ca 65 g rucola
ca 10 körsbärstomater
6 ark filodeg
3 ägg
3 dl mjölk
salt
peppar
200 g chèvreost (getost)
1 dl Västerbottenost
2 msk rostade pinjenötter

Sätt ugnen på 200C. Finhacka löken och fräs den långsamt på svag värme i hälften av smöret, ca 10-15 min, så att den karamelliseras. Häll över på ett fat. Hacka rucolan och halvera tomaterna. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en vanlig springform med löstagbara kanter, och pensla kanternas insida med lite olja. Smält resterande halvan av smöret i stekpannan. Lägg ett ark filodeg i botten och pensla med smöret. Lägg på ett ark till och pensla med mer smör, och gör så tills du använt dina 6 ark. Låt det som hänger över kanten få hänga där. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Häll ner rucola, karamelliserad lök och smulad getost. Ös ner i den filodegsklädda formen. Lägg på tomaterna och toppa med Västerbottenosten. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min, lägg ev på aluminiumfolie mot slutet om den får för mycket färg. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, och strö över pajen vid servering. Servera pajen ljummen med en trevlig sallad.

Lämna en kommentar