Andra, Efterrätter

Nice cream med banan, choklad och salta nötter

Det här är ett av sommarens mest lagade recept här hemma – nice cream gjord på fryst banan och kakao. SÅ gott! Eftersom det inte är riktig glass, utan en liknande, nyttig historia kallas det i hipstersvängen för nice cream istället för ice cream. Själv kallar jag det för APNYTTIG glass och känner mig både hipp och hälsosam när jag slevar i mig den här bananchokladglassen. För det smakar verkligen som riktig glass. Många av de som smakar den tror mig inte när jag säger att det inte är riktig glass, utan bara fryst banan och kakao. Och okej, en liten skvätt havremjölk också, ifall bananerna är rejält djupfrysta och mixern slö och det inte blir så krämigt utan mest grynigt. Då räcker det att tillsätta en liten skvätt av någon form av mjölk (vanlig, hederlig mjölk, kokosmjölk, havremjölk eller vilken mjölk man nu föredrar) så blir konsistensen ungefär som mjukglass. Pricken över i är toppingen i form av hackade nötter (jag brukar ta pistaschnötter och macadamianötter) som man strör lite flingsalt över, som utgör en ljuvlig kontrast. Har du inga nötter hemma, strö lite flingsalt högst upp på glassen ändå.


Nice cream
med banan, choklad och nötter
, 2 portioner

3 frysta bananer i bitar
4 tsk kakao
0,5 dl mjölk (vanlig eller växtbaserad)
1 msk mandelsmör (kan uteslutas)
Till
garnering:
1 näve rostade pistagenötter, hackade
1 näve macadamianötter, hackade
Lite flingsalt

Börja med att hacka pistage- och macadamianötter, lägg åt sidan.
Lägg frysta bananbitar i en matberedare eller mixer med kakao. Mixa till en
slät massa. Blir den mer grynig än slät, tillsätt lite valfri mjölk och mixa
tills du får en slät konsistens som påminner om mjukglass. Häll upp i skålar
och toppa med hackade nötter. Strö lite flingsalt på nötterna, och servera
genast. 

Lämna en kommentar