Bröd, Frukost

Snabbjäst källarfranska till frukost

De här källarfranskorna behöver bara jäsa en gång, vilket gör att de kan bakas samma morgon de ska ätas ifall man är uppe tidigt och inte avlider av hunger. Man kan ju alltid dricka en stödkaffe innan, och knapra på en skorpa eller något medan man väntar. Så att man överlever, menar jag.

Snabbjäst källarfranska, ca 16-18 st
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1,5 tsk salt
1 msk socker
3 msk rapsolja
ca 13 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löst sig. Ös i resten, och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i 4 lika stora delar, och dela sedan varje del i 4 bullar. Rulla dem till runda bollar, strö ev. på lite mjöl om du vill (eller solrosfrön eller några andra trevliga frön) och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Ibland blir det 16 bullar, ibland blir det ett par till. Låt jäsa i ca 40 min, och grädda sedan i mitten av ugnen på 250C i ca 10-12 min. Låt svalna på galler.

Lämna en kommentar