Fläskkött, Nötkött, Pasta, Vardag

Italienska köttbullar i tomatsås

Idag har vi haft huset fullt av familj och släktingar för att fira att Olof fyller 40 på måndag. Jag tycker inte det var längesen han fyllde 30 och vi hade stor fest. Tur att jag själv inte åldras. Vi har ätit kall, asiatisk nudelsallad med kall, asiatisk fläskfilé (världens bästa bjudmat till bufféer, ni hittar den här) och inte alls de italienska köttbullarna på bilden ovan med pasta och tomatsås. Däremot ämnar vi äta just det imorgon kväll efter att ha gjort våra sedvanliga glamourösa söndagsbestyr som att veckohandla, åka till återvinningen, hänga på lekplatsen och sådana saker. Och just det ja, receptet kommer från superduktiga matfashionistan Catarina König, jag har dock halverat det här. Den här maträtten är grymt god, ni måste prova!

Italienska köttbullar i tomatås, 4 portioner:
0,5 riven lök
1 msk ströbröd
1 ägg
0,75 dl grädde
0,75 dl finriven parmesan
lite finhackad persilja
vitpeppar
salt
rivet skal av en halv citron
500 g blandfärs

Tomatsås:
2 bananschalottenlökar
2 burkar krossade tomater
0,5 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
0,5 tärning grönsaksbuljong (alt 1 msk grönsaksfond)
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 200C. Blanda alla ingredienserna till köttbullarna utom blandfärsen. Låt det stå och svälla till sig ca 5 minuter, och blanda sedan ner blandfärsen. Forma ca 16 bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stek dem i ugnen tills de blivit genomstekta, det tar ca 10 min. Blir de inte helt klara gör det inget, då kan de ligga lite extra länge i tomatsåsen bara.

Till tomatsåsen finhackas schalottenlökarna och fräses i olivolja. Häll över krossade tomater, hackad, färsk basilika, pressad vitlök och grönsaksbuljong. Smaka av med salt och peppar och låt småputtra en stund. Lägg ner köttbullarna, och låt de ligga och gotta till sig och bli varma innan du serverar maten med spaghetti och färskriven parmesanost.

2 Kommentar

  1. Erika

    15 september, 2017 at 6:23 f m

    Sååå gott! Jag gör denna maträtt då och då, men måste så klart prova det här receptet också. Catarina König är en duktig matinspiratör, precis som du. Dina bilder…
    Kram!

    1. Helena

      26 september, 2017 at 8:28 e m

      Tack så mycket Erika, för dina fina ord! För det mesta är det ju Olof som fotar, men vi kör team work! 🙂 Stor kram!

Lämna en kommentar