Pasta, Vardag, Vegetariskt

Zucchinipasta

Här kommer ett recept på zucchinipasta mitt bland alla skördefesttips. Fast zucchini är ju faktiskt något som är i skördetid just nu, skördefest eller inte. Den på bilden är gjord med gul zucchini som jag brukar köpa i Portskjulet här på Öland, men grön går precis lika bra. Den som vill kan även prova att strössla över små bitar av knaperstekt bacon. Om Lily hade fått välja hade hon nog strött över småsten, eller möjligtvis ekollon. Varje gång vi går ut plockar hon fickorna fulla. Häromdagen när vi skulle betala i kassan på Citygross och jag hade Evelyn i sele som vrålade missnöjt och smällde ilsket på betalterminalen, stod Lily nedanför och försökte betala maten med både småsten och ekollon ur fickorna, och kunde inte för sitt liv förstå varför det inte gick. Tänk om man kunde betala med ekollon. Då hade jag banne mig varit stenrik. Men zucchinipasta var det här, helst utan ekollon. En superenkel och snabb maträtt med få ingredienser och mycket smak.

———-

Zucchinipasta, 2 portioner

1 näve pinjenötter

Spaghetti för två

1 zucchini

Olivolja

1 vitlöksklyfta

Chiliflakes

Riven parmesanost

———-

Rosta pinjenötterna gyllene i en torr stekpanna. Häll över på ett fat och ställ åt sidan. Koka spaghettin. Under tiden – hyvla tunna, långa bitar av zucchinin på längden med en potatisskalare. Undvik den vattniga delen i mitten. Fräs zucchinistrimlorna i olivolja i en stekpanna ihop med pressad vitlök en kort stund, tills de mjuknar lite lätt men ändå bibehåller sin spänst. Häll av vattnet från pastan, häll tillbaka pastan i kastrullen igen och blanda samman den med zucchinifräset. Tippa över kastrullens innehåll på ett stort serveringsfat, och toppa med rostade pinjenötter, lite chiliflakes och riven parmesan.

4 Kommentar

  1. Ami Lundin

    28 september, 2017 at 7:59 e m

    I stället för chiliflakes så brukar jag krydda med saften av en normalstor citron. Jag häller saften över zuccinin när den mjuknat i oljan. Men pinjenötter, vitlök o mycket parmesan har jag med förstås!! Så gott och enkelt..😋

    1. Helena

      28 september, 2017 at 8:31 e m

      Åh! Det låter ju jättegott, det ska jag testa nästa gång! För i ärlighetens namn är jag ganska sparsam med chiliflakesen, det är mer Olof som tycker att man ska ösa på dem.

  2. Ami Lundin

    28 september, 2017 at 8:51 e m

    Chiliflakes i lagom mäng är helt ok, speciellt till de underbara baconlindade kycklingspetten med lönnsirap ( min favorit på grillen). Men prova gärna citronsaft till zuccinipastan i stället o berätta gärna om du/ni gillade det. Tack för en jättefin matblogg!!😘

    1. Helena

      30 september, 2017 at 9:06 e m

      Tack Ami för att du läser den! 🙂 Jag lovar att meddela hur det gick med citronen! Och jag håller med dig, på de där kycklingspetten är chiliflakesen helt okej. Det kanske har med all lönnsirap att göra? 😉 Kram!

Lämna en kommentar