Vilt

Anettes grymma viltgryta

Ska du laga klassisk söndagsmiddag för hela familjen och letar recept på en höstig gryta, kanske med viltkött i? Look no further! Här kommer min bonussvärmor Anettes recept på viltgryta. Den här grytan har vi fått flera gånger när vi hälsat på i Mariannelund, och vi har nästan slickat tallrikarna för att såsen varit så god. Jag lagade min gryta på älg som jag fått från min jobbarkompis föräldrar, det är bra med leverantörer! Ska nog fråga om de inte har något mer som de behöver bli av med snart. Grytan är extra god ihop med klassiska tillbehör som pressad potatis och en klick gelé. Och så ett glas rödvin med kraftiga smaker till, icke att förglömma.

 

Anettes viltgryta, ca 7 portioner

1 gul lök

1 purjolök

2 morötter

1 äpple

2 vitlöksklyftor

Ca 1 kg viltkött (t ex rådjur, hjort eller älg)

6-7 dl vatten

0,75 dl viltfond

3 lagerblad

0,5 krm vitpeppar, mald

0,5 tsk svartpeppar, mald

0,5 tsk kryddpeppar, mald

2 msk soja

3-4 dl grädde

Toppredning:

1 msk mjöl

3 msk grädde

 

Hacka lök, purjo, morötter och äpple. Pressa vitlöksklyftorna, och fräs i olja eller smör i en gryta eller stor kastrull. Putsa viltköttet och skär i bitar. Bryn i omgångar i en stekpanna, lägg över efter hand i grönsaksgrytan. Fyll på med vatten, lagerblad, fond och malda kryddor. Låt småputtra under lock i några timmar. Köttbitarna ska hålla ihop men ändå vara så möra att de faller isär när man äter dem. Rör om då och då. Efter ca 3,5 timmar – tillsätt soja och grädde. Skaka samman 1 msk mjöl med 3 msk grädde till en toppredning och häll i grytan så den tjocknar lite. Koka i ca 30 min till, och servera sedan med t ex pressad potatis, gelé och inlagd gurka.

4 Kommentar

  1. Sandras Matkrypin

    30 oktober, 2017 at 11:00 f m

    Den här grytan ser helt magiskt god ut!!

    1. Helena

      30 oktober, 2017 at 8:14 e m

      Tack Sandra! Lovar att såsen är supergod! 🙂

  2. Stefan

    13 november, 2017 at 9:42 f m

    Riktigt lysande.
    För mig som ensam ätandes av den så räckte det till sex måltider 😁.

    1. Helena

      13 november, 2017 at 8:21 e m

      Vad kul att du gillade den Stefan! Måste laga den snart jag med, har ju köpt hem ett värdigt vin och allt. 🙂

Lämna en kommentar