Godis, Kakor

Halvråa chokladbollar

Hade det inte varit för espressokaffet hade nog de här rara små bollarna kunnat komma undan som rawfood-bollar, men allt behöver ju inte vara svart eller vitt. Och kaffe är gott! Så jag öser i det och är glad. I övrigt är det naturliga och trevliga ingredienser som kokosolja, dadlar, havregryn och sånt. Med andra ord är chokladbollarna helt mjölkfria. Ifall någon undrar hur i hela friden jag motiverar yxan på bilden är det för att Olof var ute och högg ved, och jag gick ut till honom med lite fika varpå han fick feeling och fotade chokladbollarna i vedhögen innan han slukade dem hela.

 

Halvråa chokladbollar, ca 17 st:

1,5 dl kokosolja

2 msk kakao

3,5 dl havregryn

15 dadlar

1 nypa salt

1 nypa vaniljpulver

1 msk avsvalnat espressokaffe

———-

Ca 1 dl kokos till garnering

 

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en halvslät och grynig massa. Smaka av med kaffet, och mixa lite till. Tillsätt ev. mer salt. Forma till bollar (här kramar man mer ihop smeten till bollar än att rulla dem) och rulla sedan bollarna i riven kokos. Förvara i kyl eller frys, men låt ligga framme i rumstemperatur i minst 15 min före servering, kokosoljan blir ganska hård i kyl och behöver få mjukna sakta i rumstemperatur.

2 Kommentar

  1. Malin Kårdahl

    29 oktober, 2017 at 10:26 f m

    Tycker halvråa verkar bra mycket godare än helråa. Men helst äter jag nog de som inte är något råa över huvud taget…

    Kram

    1. Helena

      30 oktober, 2017 at 8:16 e m

      Haha! Tycker jag du gör rätt i! Man VET ju aldrig! 😉

Lämna en kommentar