Nötkött, Vardag

Storbiff i panna

Från ostbricka i Rom till färsbiff hemma i köket på Öland – här kommer ett av våra allra bästa vardagsrecept; storbiff i panna! Jag bloggade om det här receptet för sju år sedan ihop med en ful liten bild tagen med mobilkamera direkt på spisen, så här kommer lite kompensation för det. I stora drag gör man sig en omgång färsbiffssmet som man dumpar ner i en stekpanna som en enda stor biff, och innan det är dags att vända den delar man den i sex delar. Sedan gör man lite brunsås och serverar med potatis. Husmanskost när den är som allra godast!

 

Storbiff i panna, 6 portioner:

1 lök

ca 500 g nötfärs

2 msk ströbröd

2 tsk Maizena

0,75 dl + 0,5 dl mjölk

1 ägg

2 msk kalvfond

lite chilipulver

svartpeppar

salt

——-

Gräddsås:

4 dl vispgrädde

2 msk soja

2 msk kalvfond

2-3 msk färsk, klippt timjan

Ca 10 st cocktailtomater, halverade

 

Riv eller hacka löken och fräs den i smör eller olja. Ta den från värmen och blanda den med nötfärsen i en bunke. Blanda 2 msk ströbröd med 0,75 dl mjölk och låt svälla några minuter. Blanda 2 tsk Maizena med 0,5 dl mjölk och rör ner i köttfärsen. Rör även ner ströbrödsblandningen, ägget och kalvfond. Krydda färsblandningen och häll över den i en stekpanna där du med hjälp av stekspaden formar en enda stor biff som täcker hela stekpannan. Stek några minuter, och dela sedan biffen i 6 bitar innan du vänder varje del för sig. När bitarna stekt klart även på andra sidan, slå över grädde som du blandat i en bunke med soja, kalvfond och timjan. Låt det snabbt koka upp, halvera några cocktailtomater att toppa det hela med, strö på lite extra färsk timjan och servera med kokt potatis och sallad.

2 Kommentar

  1. Lisa

    16 oktober, 2017 at 5:18 f m

    Bamse-biff är av mina gamla favoriter också. Har orginal-receptet som urklipp från en allas, lappen har säkert närmare 10 år på nacken! 👌🏻
    Genom åren har det dock anpassats till våra smaker. 😊

    1. Helena

      16 oktober, 2017 at 6:21 f m

      Bamsebiff är ju också ett jättebra namn! Ja, folk har nog gjort sådana här biffar i alla tider, det är ju supersmidigt att dumpa ner allt i stekpannan sådär. Och sedan att anpassa till sina egna smaklökar. Tror det var min storasyster som introducerade mig till den här maträtten för många år sedan. 🙂 Stor kram!

Lämna en kommentar