Bröd, Öland

Bröd på Ölandsvete

Här var det bröd! Nu har jag bakat på mitt Ölandsvete, och jag läste någonstans att det kunde bli lite ”tungt” om man bakade brödet på enbart Ölandsvetet, därför valde jag att blanda ut det lite med en annan mjölsort. Trots att bara halva mjölmängden var Ölandsvete, fick ändå brödet en mycket grövre karaktär som var himla trevlig. Ölandsvetet suger åt sig mer vätska än vanligt vete, så jag hade mindre mjöl i degen rent allmänt än vad jag hade haft om jag enbart bakat på vanligt mjöl. Säkerligen kan man förfina receptet åt alla möjliga håll och kanter, men så här gjorde jag mitt, och det blev jättegott:

 

Frallor på Ölandsvete, 16 st

50 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

1,5 tsk salt

3 msk rapsolja

1 msk honung

5 dl Ölandsvete

ca 5,5 dl vetemjöl special

 

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löst sig. Rör ner salt, olja, honung och båda mjölsorterna. Arbeta degen, gärna i maskin, tills den känns smidig. Låt jäsa ca 45 min under bakduk. Baka sedan ut brödet i form av 16 bullar på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa igen i 30 min, stoppa sedan in brödet i mitten av ugnen på 225C och ta ut det när det fått fin färg, räkna med ca 10 min, lite beroende på ugn.

1 Kommentar

  1. Följ med och fika på StrandNära – Bara en kaka till

    13 november, 2017 at 7:58 e m

    […] med sig olika ekologiska attiraljer hem, främst delikatesser. Här kan man förresten också köpa Ölandsvetet som jag tispade om på bloggen häromveckan, jag ser att det står i hyllan längst ner till […]

Lämna en kommentar