Pasta, Vardag, Vegetariskt

Halloumilasagne

Här gott folk har ni min nya favoriträtt – halloumilasagne! Det är så gott att jag vill äta det varje vecka numera. Det är en vegetarisk lasagne med mycket spenat, tomatsås, balsamvinäger och goda frön i. Den innehåller varken ost- eller bechamelsås, men misströsta icke – halloumiskivorna kompenserar detta oetiska bortfall, helt utan problem. Inspirationen till receptet kommer från jätteduktiga Linnéa Seidel med bloggen Linnéas Skafferi.

 

Halloumilasagne, ca 6 portioner:

ca 10 cm purjolök

1-2 vitlöksklyftor

0,5 dl balsamvinäger

ca 600 g krossade tomater

2 dl vatten

1 dl färska örter, t ex basilika/timjan/oregano/persilja – ta vad du hittar – allt funkar!

1 msk grönsaksfond

1 msk tomatpuré

200 g färsk spenat

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

salt & peppar

2 pkt halloumi

lasagneplattor

ca 150 riven finost, t ex präst

 

Hacka purjon och pressa vitlöken, fräs i lite olja i en kastrull. Häll på balsamvinäger, låt fräsa lite till, och häll sedan i krossade tomater, vatten, färska örter , fond och tomatpuré. Låt puttra i minst 10 min. Ös sedan ner spenat, solros- och pumpakärnor (det går självklart bra att köra dubbelt av den ena sorterns kärnor och utesluta den andra om man vill, det blir också toppen, jag har testat) och smaka av med salt och peppar. Skiva halloumin tunt, mycket tunnare än man brukar skära den när man grillar den. Montera sedan lasagnen; Börja med ett lager tomatsås, täck med halloumiskivor och lägg på lasagneplattor ovanpå det. Upprepa proceduren, men spara lite tomatsås, så att det högst upp inte enbart blir riven ost direkt på lasagneplattor, utan att det kommer lite sås ovanpå plattorna, och sedan riven finost på det. In i ugnen i ca 20-25 min, ta ut den när den fått fin färg och servera ihop med en trevlig sallad. Smaklig spis!

 

 

Lämna en kommentar