Vardag, Vegetariskt

Vegobiffar med zucchini, morot och halloumi

Är det bara jag, eller har halloumi fått sig ett uppsving och blivit lika populärt som enhörningar och avokado? Halloumi figurerar överallt, just nu; i lasagne, i stroganoff, i biffar… Gott är det, i alla fall. Här har vi rivit ner oblyga mängder halloumi och blandat med riven morot och zucchini, och fått oss några finfina, saftiga vegobiffar. Jag ser nu på bilden att vi tog i för kung och fosterland när vi formade de där biffarna i pannan, de är ju som mindre pannkakor. Men det är ju inte storleken som räknas, som det ofta påtalas. De här biffarna brukar vi servera med potatisklyftor eller nudlar och en kall sås, antingen en färdigköpt, smaksatt crème fraiche om vi är lata, eller en egengjord kall sås med vitlök om vi känner oss kreativa. (Oftast känner vi oss dock faktiskt ganska lata.)

 

Halloumi- och grönsaksbiffar, 10-12 st

1 zucchini

1 morot

1 röd chilifrukt

3 vitlöksklyftor

500 g halloumiost

2 st salladslökar

1 dl havregryn

4 ägg

3 msk maizena

 

Riv en zucchini och lägg rivet i en sil. Riv en morot och lägg i en bunke, och tillsätt hackad chili, pressad vitlök, riven halloumi och hackad salladslök. Rör ner havregryn. Blanda samman äggen och maizenan i en skål för sig, och rör sedan ner blandningen bland grönsakerna. Pressa ur vätskan ur zucchinin som väntat i silen, och rör ner den. Forma biffar som du först kramar ur vätskan ur, och sedan lägger direkt i stekpannan. Stek gyllene på båda sidor, vänd försiktigt. Servera med t ex ugnsrostade potatisklyftor eller en matig sallad och en kall sås.

2 Kommentar

  1. Mårtenssons Kök

    22 november, 2017 at 2:45 e m

    Ja vi sjunger mer än gärna Halloumiostens lovsång, den osten tillsammans med några andra sorter har en stående plats i vår kyl. Anki kan få riktiga halloumicravings helt utan förvarning, helt galet beroendeframkallande! Bara att steka i skivor och hälla lite chiliolja på, supergott.

    Kram på er i höst/vintermörkret

    1. Helena

      22 november, 2017 at 7:42 e m

      Ja, halloumi är ju så gott! Det är till och med gott som färskriven ost ovanpå en böngryta! 🙂 Och i sallad, med jordgubbar… Kram på er!

Lämna en kommentar