Efterrätter, Jul, Tårtor

Julens saffranspavlova med pistage och granatäpple

Funderar ni på vad ni ska servera till dessert i jul? Som går att förbereda en stund innan, är riktigt gott och som imponerar på gäster ni tycker om? (Och faktiskt även på gäster som ni inte tycker om?) Då har ni den desserten här – Pavlovakrans med saffran i marängsmeten, en äggcrème ovanpå, en topping av grädde med lite mascarpone i för extra stadga, samt ett strössel av röda granatäpplekärnor och gröna pistagenötter, för att få in julens färger. Självklart måste man inte forma den som en krans, det går precis lika bra att göra den som en vanlig pavlovatårta också, eller varför inte som flera små portionsbakelser?

Det ska erkännas att äggcrèmen på bilden är lite rinnig, men jag gjorde om receptet två gånger efter att ha bakat den första gången, och nu stannar äggcrèmen kvar precis där den ska. Däremot hann vi inte fota om tårtan. Olof vill också framhålla att marmorskivan den ligger på väger bly, och att det dröjer minst ett år innan han tänker bära upp den ur källaren igen. Vi får väl se hur det blir med den saken. Så här gör man i alla fall julens pavlova:

 

Julens pavlova med saffran och granatäpple, ca 8-10 portioner

Marängbotten:

4 äggvitor

1 pkt saffran, 0,5 g

1 tsk ättiksprit

2,5 dl socker

———-

Äggcrème:

2 äggulor

1 tsk vaniljsocker

0,5 dl socker

1 dl grädde

0,75 msk mjöl

25 g smör

———-

Till garnering:

3 dl grädde

0,75 dl mascarpone

1 näve grovhackade pistagenötter

Kärnor från ett halvt granatäpple

 

Sätt ugnen på 100C. Separera äggen och spara två äggulor till äggcrèmen. Vispa äggvitor med ättiksprit och saffran till ett vitt skum, tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa tills du fått en tjock och fast maräng. Rita upp ett hjul bestående av två cirklar på ett bakplåtspapper, gärna med hjälp av en stor och en liten uppochnedvänd tallrik, och bred ut marängsmeten däri. Tänk på att det ska läggas på äggcrème sedan, så att du inte får en uppåtbuktande form på marängen, utan gör gärna en liten nedsänkning. Grädda i mitten av ugnen i 1,5 timme, stäng sedan av ugnen och låt den svalna helt med marängbottnen kvar därinne.

Till äggcrèmen; sjud alla ingredienserna i en kastrull utom smöret, rör om hela tiden med en handvisp tills det tjocknat. Ta sedan från värmen och häll i smör skuret i bitar. Rör/handvispa tills det smält och du har en jämn smet. Låt den svalna innan du brer den på marängen.

Grovhacka pistagenötterna och halvera granatäpplet. Lägg det i en bunke med vatten, och tryck ut så många kärnor du vill ha. Vattnet underlättar, och minskar risken för fläckar. Lägg kärnorna att torka på hushållspapper. Vispa grädden, och klicka ner mascarponen efter ett tag så att du får en extra stadig gräddsmet. Klicka den ovanpå äggcrèmen, och garnera med grovhackade pistagenötter och granatäpplekärnor.

 

Lämna en kommentar