Bjudmat/Paradrätter, Efterrätter, Matporr

Chokladkrämspaj – eller ska vi säga Chocolate cream pie?

chokladkrämspajIdag har snön vräkt ner här på Öland, så mycket att det nästan känts onödigt att skotta. Ungefär som att städa huset när barnen är små. Så idag har vi mest stannat inne och fikat, faktiskt. Sådana här dagar smakar det extra gott med en maffig chokladkrämspaj. På något sätt gör den sig lite bättre på vintern än på sommaren, då man hellre vill äta sommarfriska desserter med smak av solmogna bär. Inte för att choklad någonsin skulle vara fel. Den här chokladkrämspajen (låter det inte lite godare med chocolate cream pie, förresten? Det låter i alla fall lite mer dekadent) har en knaprig botten av chokladkex, en krämig chokladfyllning och sedan ett fluffigt täcke av mjuk grädde. Man behöver alltså inte servera grädde eller glass till pajen, den står sig alldeles ypperligt solokvist på tallriken.

 

Chokladkrämspaj, 8 portioner:

Pajskal:

50 g smör

Ca 200-220 g knapriga chokladkakor, t ex ett paket Ballerina kladdkaka

———-

Chokladkräm:

3,5 dl mjölk

1 dl socker

2 äggulor

2 msk Maizena

100 g mörk choklad

1 msk smör

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

———-

2,5 dl vispgrädde

Lite riven choklad till garnering

Kakao till garnering

 

Sätt ugnen på 150C. Smält smöret. Mixa chokladkakorna till smulor, tillsätt smöret och mixa samman till en massa som du sedan trycker ut i en smord pajform, ca 20-25 cm i diameter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min. Ta ut och låt svalna helt.

Till chokladkrämen – rör samman mjölk, socker, äggulor och Maizena med en handvisp i en kastrull på medelvärme. Rör hela tiden med handvispen, och låt det sjuda långsamt tills det blivit lika tjockt som en krämig yoghurt, ungefär. Ta det från värmen och rör ner chokladen bruten i bitar. Rör ner smör och vaniljsocker och smaka av med salt. Rör tills smeten är helt jämn, låt den sedan svalna. Rör om i den rejält med handvispen ett par gånger. Bre ut fyllningen i pajskalet, och ställ in formen i kylen i 5-6 timmar, gärna över en natt.

Vid servering – vispa grädden och bre ut över chokladkrämen. Strö över lite riven choklad och pudra lite kakao över grädden med hjälp av en tesil.

4 Kommentar

  1. Anna

    26 februari, 2018 at 11:22 f m

    Oj detta var ju ett finfint alternativ till tårta! 😀 Himla skönt med nobake! Själv försökte jag göra pizza av 50% vetemjöl & resten Ölandsvete i lördags. Det slutade med köpedeg från Coop. :O

    1. Helena

      26 februari, 2018 at 11:31 f m

      Attans då! Ölandsvetet kan vara lite svårarbetat, jag har aldrig provat att ha det i pizzadeg. Ska nog inte göra det då, hehe. 😉 Men ja, absolut, ett perfekt alternativ till tårta! Jag gjorde den till min jobbarkompis födelsedag, och hon sedan gjort den själv flera gånger efteråt för att hon tyckte så mycket om den. 🙂

  2. Lena

    27 februari, 2018 at 7:21 e m

    Jag letar efter ett recept på en chokladpaj med en fyllning som liknar chocolate pot de creme och tänkte genast att din chokladpaj kanske är lik! Vad tror du? 🙂 Tack för en superbra blogg, alltid så inspirerande och grym!

    1. Helena

      27 februari, 2018 at 7:48 e m

      Tack Lena för dina jättefina ord! Jo, den här fyllningen är väldigt lik chocolate pot de creme. Kanske att den är lite, lite lösare. Men testa att göra den med receptet för pots de creme annars, jag är övertygad om att det går hur bra som helst och blir jättegott! 🙂

Lämna en kommentar