Bjudmat/Paradrätter, Pasta

Mat-Tinas lyxiga charklasagne

Alltså här har ni en riktigt god helgrätt! Perfekt att bjuda på när man har gäster, och förbereda den innan kan man göra också. Mat-Tina är fantastisk, hon har gjort så många bra recept genom åren, och här kommer ytterligare ett. Jag skulle vilja se henne mer i TV-rutan, för hon är så härlig. Men tills det händer får jag hålla tillgodo med den här lasagnen som är fullspäckad med trevligheter som charkuterier och lyxig ost. Ostsåsen rör man ihop kall genom att blanda lite olika trevligheter, så det här är en ganska snabbgjord lasagne.

Behind the scenes. Evelyn respekterar inte konsten, så att säga. (Inte jag heller, uppenbarligen, med tanke på mitt informella klädval.) Springer rätt över den och hotar med att sparka omkull vinet. Ve och fasa!

 

Mat-Tinas lyxiga charklasagne, 6 portioner:

ca 200 g färska lasagneplattor

1 burk färdig tomatsås, ca 400 g (jag tog Dolmios på 500 g)

1 kruka färsk basilika, hackade blad (eller bara isär-rivna med händerna)

250 g chark, t ex någon trevlig salami från charkdisken

300 g körsbärstomater i halvor (eller 250 g som en förpackning oftast är på)

2 påsar mozzarella á 125 g/påse, riven

salt & peppar

———-

Ostsås:

3 dl crème fraiche

250 g mascarpone

2 dl färskriven parmesan (motsvarar ca 50 g)

salt & peppar

 

Sätt ugnen på 200C. Rör ihop ingredienserna till ostsåsen i en bunke och smaksätt med salt och peppar. Häll lite tomatsås i botten på en form, så att det precis täcker botten. Skeda över lite ostsås, lägg ut ett gäng skivor chark och strö över lite basilikablad. Lägg på lasagneplattor, och upprepa proceduren tills ingredienserna är slut. Toppa sedan lasagnen med de halverade cocktailtomaterna och den rivna mozzarellaosten. Ringla över lite olivolja, och gratinera i ugnen i ca 35-40 minuter, tills lasagnen har fått fin färg. Servera lasagnen med en god sallad, och toppa den med några färska basilikablad ifall du har några kvar. Och drick ett gott rödvin till!

6 Kommentar

  1. Lisa

    19 februari, 2018 at 12:17 e m

    Supergott! Gjorde denna i fredags. Som vanligt när jag lagar mat, frångick jag receptet lite. hehe Så mascarponen blev utbytt till philadelphiaost och ist för parmesan tog jag en överbliven bit Kaltbach creamy. Ett glas rött till och middagen var i hamn.

    1. Helena

      19 februari, 2018 at 7:23 e m

      Äsch, recept är ju mest bara riktlinjer från någon som fått till det en gång, brukar jag säga. Har man inte det ena hemma men har något annat istället funkar ju det finfint. Det viktigaste är ändå att du inte gjorde avkall på rödvinet. 😉 Kram!

  2. Eva Forsberg

    22 februari, 2018 at 4:21 f m

    Hejsan! Den lasagnen var ju helt underbar! Vi testade den i helgen och den kommer vi att göra fler gånger. Vi som har flera vegetarianer i familjen är den ju utmärkt till, bara att ha ” köttet” utanför! Eva i Sandviken.

    1. Helena

      22 februari, 2018 at 11:32 f m

      Hej Eva! Vad roligt att höra! Kan tänka mig att den är precis lika god med charken vid sidan av, det var en jättebra idé! 🙂

  3. Anna Johansson

    15 mars, 2018 at 7:30 e m

    Härlig behind the scene bild! 😊 Ska prova receptet i helgen.

    1. Helena

      15 mars, 2018 at 8:00 e m

      Tack Anna! Hoppas att ni kommer att tycka lika mycket om den som vi gör! 🙂

Lämna en kommentar