Sponsrat inlägg

Rustik tomatsoppa

I samarbete med Matkompaniet.se

Nu ligger snön i ett tjockt täcke över hela Öland, och vi eldar i brasan här hemma och värmer oss med en kryddig och mustig tomatsoppa. Hemligheten bakom den goda smaken är att den har en bas av cocktailtomater som halverats och fått bakas i ugnen på låg temperatur under ett par timmar för att få fram den där sötman som är så god i tomater. Bortsett från ugnsrostandet går soppan ganska fort att göra, och den smakar nästan ännu godare dagen efter, och passar perfekt som lunchlåda då den inte kräver något komplement. Skulle vara ett gott bröd till då, möjligtvis.

En god balsamvinäger gör också mycket för smaken, och i den här soppan har jag en ekologisk balsamvinäger från Matkompaniet. Kommer ni ihåg tävlingen jag hade med dem och deras satsning Matgåva i december? Mitt samarbete med Matkompaniet kommer att fortsätta under våren, och ni kommer att få ta del av fler recept som jag skapar med ingredienser från deras webshop. Den här veckan lämnar de 10% rabatt på balsamvinägern från Add Wise som jag använt i receptet, inga rabattkoder krävs.

 

Tomatsoppa, ca 4-5 portioner

1 kg cocktailtomater som ugnsrostats

salt, peppar, olivolja och lite socker till ugnsrostningen

———-

1 lök

2-3 pressade vitlöksklyftor

1 pkt krossade tomater

0,5 dl balsamvinäger

2 lagerblad

strimlade blad från en halv basilikaplanta

1 tsk chipotle paste (finns i tacohyllan)

1 msk grönsaksfond

3-4 dl vatten

salt

peppar

1,5 dl grädde

ca 1 tsk socker

———-

ca 1 tsk crème fraiche till garnering per portion

basilikablad till garnering

1 näve hackad mandel till garnering

 

Börja med att halvera alla cocktailtomater och lägg dem i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Salta, peppra och strö över ca 1 tsk socker och ringla över lite olivolja. Ugnsrosta i mitten av ugnen på 150C i ca 2 timmar.

Till soppan: Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och fräs i olja i en kastrull. Tillsätt de krossade tomaterna, de ugnsrostade cocktailtomaterna och allt annat på listan utom socker och grädde. Låt småputtra så länge som du orkar vänta, men minst 40 min. Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Smaka sedan av med sockret, och rör ner grädden. Låt puttra ett par minuter till. Vid servering, värm ett par teskedar crème fraiche i en kopp i microvågsugn, och ringla 1 tsk över varje portion soppa. Garnera med basilikablad och hackad mandel.

Lämna en kommentar