Paj, Påsk

Vårpaj med ädelost, sparris och gräslök

Paj med sparris och mangoldÄr ni sugna på att köra vegetariskt till påsk? Skippa den traditionella lammsteken och kanske servera en vårfräsch paj istället? Då är den här pajen allt ni behöver! Pajen får sälta från ädelost, krämighet från Philadelphiaost och en skjuts vårfräschör från gräslök och sparris. Pajdegen är extra knaprig och innehåller pecannötter. Det går precis lika bra med valnötter, men det visade sig att jag bara hade pecannötter hemma när jag gjorde den, och det blev överraskande gott! Det faktum att pajdegen innehåller nötter bidrar också till att den stannar kvar uppe på pajformens kanter under gräddningen, så att man får en snygg paj med höga kanter även efter att man tagit loss pajen ur springformen. Okej, den där teorin har jag egentligen inga vetenskapliga belägg för, men jag tror faktiskt att det är så. Annars får ni lyncha mig. Men testa pajen först!

 

Vårpaj med ädelost, sparris och gräslök, 6 portioner:

Pajdeg:

50 g pecannötter

100 g smör

2,5 dl vetemjöl

En nypa salt

2 msk kallt vatten

———-

Fyllning:

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

200 g färsk spenat

140 g ädelost

3 ägg

1 pkt (200 g) Philadelphiaost

1,5 dl mjölk

2 msk färsk, hackad gräslök

Salt och peppar

———-

Topping:

1 näve färsk mangold

1 litet knippe färsk sparris

 

Pajdeg: Sätt ugnen på 225C. Mixa nötterna till fina smulor i en mixer. Blanda samman nötterna med smör, mjöl, salt och vatten, gärna i en matberedare. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 22-24 cm i diameter. Smörj formens kanter med lite smör och tryck ut pajdegen i formen ända upp mot kanterna. Nagga degen med en gaffel. Låt formen vila i kylen i ca 30 min innan du förgräddar pajskalet i ca 10 min. När förgräddningen är klar – sänk värmen till 200C.

Fyllning: Hacka schalottenlökarna, pressa vitlöken och fräs i olja i en stekpanna. Tillsätt spenat och fräs till den är mjuk och vätskan kokat ur. Salta och peppra, och bre sedan ut i botten på pajskalet. Smula över ädelosten. Vispa samman en äggstanning av ägg, Philadelphiaost och mjölk. Hacka ner gräslök, och salta och peppra. Häll över i pajskalet, och grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min. Låt stå till sig ca 10 min innan servering.

Topping: Strö över lite mangold högst upp i mitten på pajen, och hyvla tunna bitar av färsk sparris med en potatisskalare till ett ”trassel” som du toppar med.

2 Kommentar

  1. Sandras Matkrypin

    3 april, 2018 at 8:35 f m

    Den här pajen ser ju helt fantastisk ut!

    1. Helena

      3 april, 2018 at 9:36 f m

      Tack Sandra! Den är jättegod, just ädelosten sätter himla trevlig smak på den. 🙂

Lämna en kommentar