Sponsrat inlägg

Tekakor till kvällsfikat

I samarbete med Matkompaniet.se

Tekakor receptHar ni testat att baka egna tekakor? Det hade inte jag fram tills för ett tag sedan, men nu är jag helt fast! Det är SÅ gott. Och det är egentligen inte särskilt konstigt, för principen bygger på samma grund som klassisk bulldeg, med smör och mjölk istället för olja och vatten. Jag tänkte hela tiden när jag bakade ut kakorna för första gången att ”Vad lätt det går, degen är ju helt fantastiskt smidig”. Men det är alltså tack vare smöret. Smör är toppen, så är det bara. Så fort de 15 tekakorna jag bakat i första satsen tog slut gjorde jag en omgång till.

Man kan söta degen på olika sätt, men allra godast blir den om man sötar den med honung. Mina tekakor har jag sötat med tre teskedar Ljunghonung från Nasseröds Bigårdar som finns hos min samarbetspartner Matkompaniet, just nu med 10% rabatt och fri frakt. Just den honungen är full av smak och ganska fast i konsistensen, så det räcker med några teskedar från den, och det sätter en riktigt fin smak på brödet. Själv brer jag även ett lager honung på mina tekakor, jag har alltid älskat att ha honung på alla typer av bröd.

Men nu hörni, nu är det dags att baka tekakor!

 

Tekakor, ca 15 st:

50 g jäst

125 g smör

5 dl mjölk

1,5 tsk salt

3 tsk Ljunghonung från Nasseröds Bigårdar

5 dl vetemjöl

6 dl vetemjöl special

 

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölken och låt det bli fingervarmt. Slå det över jästen i bunken och rör ner salt, honung och de båda mjölsorterna. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Kavla sedan ut degen på bakbord, ca 1,5 cm tjock, och stansa ut runda kakor med hjälp av en kopp, hederliga stansare (jag använde mormors gamla) eller något annat lämpligt. Alternativt bara knåda ut 15 bullar och platta till dem. Utstansade bitar blir dock något jämnare. Se till att degen inte är sträckt när du stansar ut dina bitar, för då krymper bitarna ihop när du tar loss verktyget du stansar med. Fördela bitarna på två plåtar med bakplåtspapper, pudra lite vetemjöl över dem med hjälp av en tesil och nagga dem lätt med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250C och grädda tekakorna i mitten av ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna på galler.

2 Kommentar

 1. Lotta

  5 april, 2018 at 10:40 f m

  Tack för recept! Har nämligen funderat på just tekakor, och hur jag skulle göra dom.
  Får se om jag hinner idag!

  1. Helena

   5 april, 2018 at 6:47 e m

   Vad kul! Hoppas de blir lyckade! Och att du till skillnad från mig kan hejda dig efter tre stycken… 😉

Lämna en kommentar