Sallad

Getostsallad

Getostsallad

Med det härliga vårvädret som varit i helgen är det inte utan att man blir sugen på en ljummen getostsallad, eller vad säger ni? Den här svänger man ihop på nolltid, bara att skiva upp lite päron, strössla ut lite salladsblad, ugnsgratinera en rejäl skiva getost på en bakplåt i ugnen och knapersteka lite bacon samtidigt i en stekpanna. Sedan ringlar man lite honung ovanpå getosten och kan känna sig rätt så nöjd med sig själv.

Faktum är att man gärna kan strössla över några valnötter också, men det kom jag på efter att bilden var fotad och salladen var uppäten. Men getost, päron, valnötter och honung ÄR ju helt ljuvligt tillsammans. Och allt blir bättre med bacon, så är det ju bara. En sallad som inte innehåller någon form av ost eller bacon (eller lufttorkad skinka möjligtvis) är enligt min mening en tragisk sallad. Det här receptet på getostsallad är för 4 personer, men kan enkelt halveras ifall man bara är två. Getostsallad är ju helt klart svårsålt till många barn.

Den här getostsalladen kommer vi att äta till helglunch många lördagar och söndagar under våren. På något sätt smakar den extra bra ute i solen. Kanske för att det är en typisk uteserveringsmaträtt, ihop med ett glas vitt vin eller rosévin? Och perfekt ”fixa i trädgården-mat”. För nu är utesäsongen här! Även att den kom på en dag. Som den alltid gör. Vi gick från hagel i sidled och vinterjacka till värmande vårsol och tulpaner på en dag. Typiskt april, helt enkelt. Men jag klagar inte, den tiden som kommer nu är underbar! Och med en getostsallad på tallriken blir den ännu bättre.

Skriv ut

Getostsallad

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Getostsallad är den perfekta vår- och sommarmaten! Ihop med tunna skivor av päron, knaperstekt bacon och lite honung blir det magi!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 15 min
  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
  • 2 pkt bacon
  • 1 pkt á ca 65 g blandade salladsblad
  • 1 pkt á ca 65 g babybladspenat
  • 2 päron
  • 4 stora skivor getost, ca 300 g totalt
  • Ev. valnötter eller pecannötter till servering

Dressing:

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk flytande honung
  • Salt och peppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 225 C.

Klipp baconet i små bitar och knaperstek det. Låt det rinna av på hushållspapper.

Fördela sallads- och spenatblad på fyra tallrikar.

Skiva päronen i tunna skivor och lägg ovanpå salladen.

Skär getosten i fyra bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen tills osten blivit mjuk och fått lite yta, cirka tio minuter. Rör under tiden ihop dressingen i en liten kopp eller skål.

Lyft sedan en ugnsbakad ostbit med hjälp av stekspade och lägg över varje sallad, och strössla runt lite bacon. Ringla över lite dressing, och toppa gärna med nötter.

Sugen på mer somriga sallader? Burrata med jordgubbar, halloumi och nektariner med parma och mozzarella? Under kategorin sallad hittar du all inspiration du behöver!

19 april, 2022

14 kommentarer

  1. Tack! Du gav mej just idéen till dagens (något sena pga väldigt långsovmorgon!) lunch! Ut till spisen ska jag och steka kalkonbacon och fixa till en sallad med inspiration från dej!
    /Anki

    1. Vad skönt att vi verkar vara flera som är inne på samma spår här! Ost förgyller både sallad och livet. 🙂

  2. Jag håller helt med dig, en helnyttig sallad är sällan gott, måste finnas nån form av ost eller bacon, eller iaf avocado i för att jag ska bli nöjd. Denna ser riktigt god ut!

  3. Vilken härlig sallad! Du och min sambo har samma tankar gällande vad som gör en sallad riktigt god. Även om han tycker att den är bäst som tillbehör till en god grillad köttbit.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration