Andra Vegetariskt

Kantarellrisotto

Har ni haft en bra helg? Jag har haft det jättebra, ätit god mat, njutit av höstsolen och tömt ur min, förlåt, vår, walk in closet. Olof låter hälsa att arbetet fortskrider bra. Själv fjäskar jag med god mat. Ikväll blir det storfavoriten köttfärslimpa, men häromkvällen tillagades kantarellrisotton ni ser på bilden. Underbart god, och perfekt höstmat. Den kan ätas antingen som ensamrätt eller som tillbehör till en köttbit, då den ersätter både sås och potatis eftersom den är så krämig. Till 4-5 portioner behövs följande:

ca 250 g färska kantareller
smör att steka i
en liten lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin (kan uteslutas)
3 dl arborioris
ca 1 liter svampbuljong (sjudande)
ca 2 dl riven parmesan
salt och peppar
ca 1 msk tryffelolja

Hacka löken, pressa vitlöksklyftan och fräs i smör i en stor gryta med höga kanter. Häll i arborioriset, och sedan vinet, och låt det puttra tills det har absorberats helt. (Har du ingen öppnad flaska vitt vin hemma kan du bara skippa det här momentet, och gå direkt på att hälla svampbuljong på riset.) Häll sedan i lite svampbuljong. När det har puttrat bort, späd igen och rör om då och då. Så här får man hålla på i ca 20 min, det är klart när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd. Eventuellt behövs inte all buljong. Medan du passar risotton – smörfräs kantarellerna i en stekpanna vid sidan av. När du är nöjd med risottons konsistens, ta grytan av spisen och rör ner parmesan så att det blir krämigt. Rör sedan ner kantarellerna. Krydda med grovmalen svartpeppar och havssalt, och några droppar tryffelolja, den gör mycket för smaken. Servera gärna med lite riven parmesan, och någon kvist timjan.

25 september, 2011

8 kommentarer

  1. Risotto, ljuvligt gott. Kanske något för påsen med kantareller som fick åka in i frysen tills vi kommit på vad det ska bli av den.

    Skönt att få lite gjort hemma också, det behövs lite då och då:)

    Ha en bra vecka.

  2. Vilken snygg bild! (Ja, alla bilder på din blogg är förvisso riktigt snygga, men gillade denna extra mycket.) Och risotto äter jag helst som den är, då det är så mäktigt, tycker det blir lite over the top med en bit kött eller fisk till, då tar jag hellre något lite plock till förrätt.

  3. Så gott! Tänk vad dessa svampar kan förgylla en hel måltid 🙂 Åt just en underbar hemmagjord kantarellsås till ugnsbakad kyckling….wow!Vacker bild som alltid 🙂 Kram på dig!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration