Bröd

Vitt bröd som limpa

Klassiskt vitt bröd som limpa

Vinterdagar som dessa är perfekta för brödbak! Och jag verkar inte vara den enda som bakar extra mycket bröd just nu, statistiken här på bloggen visar tydligt att flera av recepten på bröd ligger i topp just nu. Här på bloggen finns många enkla recept på bröd att testa, och ni hittar alla här under kategorin Bröd.

Surdegsbröd och hipsterlimpor i all ära, men får jag välja tar jag helst en skiva av det vita brödet som mormor brukade baka som limpa. Min syster och jag älskade när hon bakade det brödet, och att få äta det när det var nybakat och rykande färskt var det bästa av allt. Vi tog alltid lite mer smör än vad vi egentligen fick. Men det smälte ju så fort, och bildade små öar på brödskivorna som blev extra goda och saftiga.

Det här är inget svårt bröd alls, utan ett klassiskt, hederligt vitt matbröd där man gör sig en vanlig deg på ett paket jäst, låter den jäsa i 40 minuter, bakar ut den till två limpor på en plåt, låter dem jäsa i ytterligare 30 min och sedan gräddar man dem i ungefär 25 minuter. Därefter är det fritt fram att skära mjuka skivor och låta smöret få bilda en hel skärgård om man så vill. Till och med mina kräsna små barn älskar det här brödet.

Men! Om man har tid och vill, så går det jättebra att köra med ett halvt paket jäst istället och dubblera tiden på jäsningarna. Så gör jag ofta numera med många av mina brödrecept, och det populära receptet på fluffiga frallor bygger på konceptet med halva mängden jäst och dubbla tiden jäsning. Det ger ett lite saftigare bröd.

Att kombinera vanligt vetemjöl med vetemjöl special är inget måste och inget som mormor gjorde, men själv gillar jag den extra luftigheten i brödet man får av det.

För den som är mer inne på nattjäst bröd rekommenderar jag varmt nattjästa frukostfrallor och det superenkla nattjästa brödet som man gör i en lasagneform.

Skriv ut

Vitt bröd som limpa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.5 from 2 reviews

Klassiskt vitt matbröd som utgår från mormors recept och som blir två ljuvligt goda limpor som älskas av både barn och vuxna.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 1 timme och 45 min
  • Antal portioner: 2 limpor 1x

Ingredienser

Scale
  • 1 pkt (50 g) jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 3 msk rapsolja (solrosolja och matolja funkar också)
  • 1 msk honung
  • 7 dl vetemjöl
  • 7 dl vetemjöl special

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet.

Tillsätt salt, rapsolja och honung, och sedan mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, antingen för hand, med elvispens degkrokar eller i en bakmaskin om du har en sådan. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

Baka ut degen på mjölat bakbord till två limpor som du lägger bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min.

Grädde limporna i mitten av ugnen på 225C i ca 25 min, tills de har fått fin färg. Skulle de få för mycket färg innan de blivit klara kan man alltid lägga över lite aluminiumfolie. Man vet att bröd är klart om man vänder upp och ner på det och knackar på undersidan, låter det då lite ihåligt så är det färdigt. 

23 januari, 2023

34 kommentarer

  1. jag bakade det här brödet igår, det blev en strålande succé här hemma! när jag bakade ut limporna tänkte jag "det här blir väldigt små limpor", men satan vad de jäste sedan!
    tack för receptet, det här ska jag göra igen 😀

    1. Vad roligt Frida! Ja, de ser rätt så oansenliga ut när man lagt dem på plåten precis, men när man tar ut dem ur ugnen sen är de riktigt rejäla!

  2. Hej! Vill bara tacka för de fina recepten på nyårsmeny! Förrättssoppan var så god, den blev väldigt uppskattad och huvudrätten helt outstanding,så skönt att dessutom kunna förbereda såpass mycket! Men….efterrätten vågade jag mig inte på….våra gäster skulle blivit oerhört besvikna om de inte fick den numera traditionella tårtan med marängbotten och salt kolasås som du lämnat recept på för några år sedan,så den fick det bli!
    Tusen tack för alla fina recept du inspirerar mig med och ett riktigt Gott Nytt År till dig och familjen.
    Varma hälsningar! Lena

    1. Hej Lena! Tusen tack för din kommentar, vad glad jag blir! Vad roligt att alla recepten på nyårsafton kom från bloggen! 🙂 Själv lagade jag också oxfilén, men mina kompisar stod för förrätt och efterrätt. Du får testa pannacottan någon lördagkväll istället. 😉 Många kramar, och god fortsättning på det nya året!

    1. Det kan jag tänka mig! Brukade inte du ha socker på det, eller är det något jag drömt? Kan tänka mig att du åt kanterna i alla fall! 🙂 Stor kram!

  3. Jovisst, alldeles riktigt! När jag var liten fick jag kanten rykande varm med strösocker som smälte in i brödet. Nyttigt njaaa men ack så ljuvligt när man var liten. Ja, skulle nog smaka bra nu också men har faktiskt inte provat på äldre dar. Kram

  4. Mina barnbarn tog med sig det bröd som fanns kvar och risken är stor att de även hmtar det bröd jag bakat idag. Det godaste bröd de ätit. Tack för receptet.

  5. älskar det här brödet, brukar göra det på söndagsmornarna, men lägger i extra honung så det blir lite sötare. mitt go-to bröd🥰🥰❤️






Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration