Bröd Jul

Fusksurdegsbröd med vört

Fusksurdegsbröd vört

Fusksurdegsbröd med vört, hörni! Det nattjästa fusksurdegsbrödet är ett av bloggens allra populäraste recept för att det är så otroligt enkelt och gott, och här har ni vörtversionen av det. När doften av vörtbröden som gräddas i ugnen sprider sig i köket på morgonen luktar det alldeles underbart, och det kan få vem som helst att komma i julstämning!

Jag minns när jag tog fram det här receptet hur jag testade mig fram många gånger innan jag fick kryddningen helt rätt. Jag provade även med färdig vörtkryddmix på påse, men av någon konstig anledning blev bröden helkonstiga den gången, alldeles platta och tunga, så det behöver ni inte testa.

Rent generellt har jag alltid tyckt att det varit svårt att få till bra vörtbröd, de blir lätt tunga och tråkiga. Men inte detta! Med största sannolikhet är det för att det är ett fusksurdegsbröd som görs på bara några små ärtstora bitar jäst och jäser över natten, och sedan bakas ut till fyra portionsbaguetter under kort tid på hög värme istället för en stor limpa som görs med mycket rågmjöl på klassiskt vis. Jag brukar ha i lite Ölandsvete i mina fusksurdegsbröd med vört, och det ger dem lite extra karaktär. Har man inte tillgång till Ölandsvete går det bra att göra dem på enbart vetemjöl. Jag har provat att göra dem på både vanligt vetemjöl och vetemjöl special, men märker ingen skillnad på bröden mellan de båda varianterna, så jag brukar ta det jag har hemma.

Nattjäst vörtbröd

Det här receptet har legat på bloggen i många år men hamnat långt bak i arkiven, så för ett tag sedan var det dags att ta nya bilder och flytta fram det här supergoda och tacksamma julbrödet längst fram! Hoppas att ni provar det, jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna!

Skriv ut

Fusksurdegsbröd med vört

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Nattjäst fusksurdegsbröd med vört rör man bara ihop på kvällen med slev, och bakar ut till fyra vörtbaguetter på morgonen. Julstämning så det förslår!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5 min
  • Tillagningstid: 13 min
  • Total tid: ca 20 min + jästid
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale

Kryddblandning:

  • 0,75 tsk pomerans, mald
  • 0,5 tsk kardemumma, mald
  • 2 tsk ingefära, mald
  • 2 tsk nejlika, mald
  • 1,5 tsk salt

  • 3 ärtstora bitar jäst, motsvarar ca 1 tsk
  • 1,5 dl julmust
  • 1,5 dl porter-öl
  • 1 msk neutral olja
  • 2 msk flytande honung
  • ca 6 dl vetemjöl (har man tillgång till Ölandsvete är det gott att ta 2 dl Ölandsvete och 4 dl vanligt vetemjöl här)

Instruktioner

Blanda samman de malda kryddorna pomerans, kardemumma, ingefära och nejlika för sig i en liten kopp. Rör ner salt också.

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med julmust och porter.

Rör ner kryddblandningen, olja och honung, och rör sedan ner mjölet. Det räcker att bara röra ihop degen med slev. Den ska vara ganska kladdig och behöver inte bli smidig. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa över natten i rumstemperatur. 

Vid utbakningen – sätt ugnen på 275C och stjälp ut degen på ett mjölat bakbord. Vik degen en gång över sig själv så att båda sidor blir mjölade. Dela den i 4 lika stora delar, och mjöla snittytorna lite lätt. Vrid degbitarna till 4 baguetter (de behöver verkligen inte se snygga ut, det kommer att bli super ändå) som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. 

Grädda bröden i ca 13 min. (Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen – spraya gärna ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa.) Vörtbröden är klara när de låter ihåliga om man tar ut dem och knackar på undersidan av dem. Låt dem sedan svalna på galler utan bakduk.

Här hittar ni ett annat superenkelt nattjäst bröd som man bara rör ihop på kvällen och sedan stjälper ner i en lasagneform på morgonen och bakar utan kladd.

3 december, 2022

32 kommentarer

  1. Alltså 1 tsk färsk jäst!? Det är väl superlite? Vanligtvis när man snackar bröd brukar man ju prata om 50 g eller så… Fast då ska det ju å andra sidan knådas och jäsas i evighet. Tydliggör gärna detta så man inte står där en helgmorgon, sjukt brödsugen, och det blir pannkaka av det hela!

    1. Rasmus – det är 1 tsk färsk jäst som gäller. Många ”vanliga” bröd innehåller mer än dubbelt så mycket mjöl, och ska endast jäsa i knappt två timmar totalt. Det här brödet ska jäsa i över en hel natt, och innehåller bara 6-7 dl mjöl. Så det är lugnt, ta och testa, det kommer att bli toppen!

  2. Helena, hur är det med hållbarheten på brödet? Jag vill baka nästa helg men samtidigt ha bröd helgen efter det också… Blir det bra om man fryser det, eller ska jag satsa på att baka två gånger helt enkelt?

    1. Det går jättebra att frysa det, men då skulle jag samma morgon jag ska äta det pensla det med lite vatten och köra in det ett par minuter på 225C i ugnen för att få tillbaka den krispiga ytan och återfå känslan av nybakat. Fast allra godast är det ju såklart helt nybakat, inget slår ju det. 😉

  3. Okej, jag vet att det är tredje gången jag kommenterar på samma inlägg MEN jag måste bara tacka för receptet! Nu är det testat och jag är mest stolt över att jag för först gången gjort baguetter som inte ser ut som att någon trampat på dem 😉 Galet goda och ännu enklare att göra! 😀

  4. Älskar ditt surdegsbröd, bakar inget annat.Så detta är jag nyfiken på.Undrar bara,skall man inte värma portern och julmusten?

    1. Hej Gudrun! Så roligt att du gillar det klassiska fusksurdegsbrödet! 🙂 Man behöver inte värma portern och julmusten här. De första åren gjorde jag det för jag trodde att det behövdes, men i år testade jag att inte göra det, och jag märkte ingen skillnad i jäsning eller utbakning alls. Degen har ju hela natten på sig att jäsa i rumstemperatur ändå.

  5. Hej!Fick svar av dig på IG.Brödet är bakat och det är ju sååå gott!!Tusen tack för dessa brödrecept,de är mina favoriter!!

  6. Hej Helena!
    Jag har testat att baka bröden i morse. Så goda de blev, känns lyxigt med nybakat en adventssöndag! 🙂
    Jag tyckte degen var i kladdigaste laget när jag skulle baka ut dem, ser att du skrivit i någon kommentar 6-7 dl mjöl, så nästa gång testar jag att ta lite mer än 6 dl. Men, vi hittade bara porter på 50 cl flaska i vår matbutik och varken min man eller jag gillar att dricka porter… Känns ju lite slöseri att hälla ut resten. Tror du man kan frysa överbliven porter för att baka på den typ nästa helg? Hade ju känts som ett bra hållbarhetstänk.
    Ha en bra andra adventssöndag.
    Ingela

    1. Hej Ingela! Vi har samma problem här hemma; porterflaskorna är stora och ingen dricker det som blir över. Jag har provat att sätta en sån där kork i porterflaskan som man snäpper fast, och då klarar den sig några dagar. Det går bra även om den är lite avslagen. Har faktiskt aldrig provat att frysa portern, men det är ju helt klart värt ett försök! Ska testa och skriver här igen när jag gjort det! 🙂

  7. Har idag bakat fusksurdegsbröd – vört, och dom blev jättegoda! Tack för ett enkelt recept för oss
    som inte är ”proffs”! God Jul!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration