Nötkött

Mormors köttgryta

Mormors köttgrytaSå här års tycker jag att det passar extra bra med en mustig köttgryta som fått koka riktigt länge, och för en gångs skull har man tid att göra ett litet “långkok”, även om inte det här receptet tar så värst lång tid. Min mormors köttgryta är otroligt god, och så länge jag kan minnas har den smakat likadant. Just blandningen av kryddpeppar, nejlika och lagerblad tror jag gör grytan extra god. Mormor bidrog gärna med receptet häromdagen när jag frågade henne, och sa att “Man kan bara ösa i ingredienserna efter tycke”. Jag har skrivit ner ungefärliga mått, så mycket som jag själv hällde i, men som sagt – smaka gärna av och avgör själva hur mycket ni vill ha i av varje ingrediens. Dagen efter jag lagat köttgrytan gav jag en matlåda till mormor så att mästaren själv skulle få provsmaka. Hon tyckte den var jättegod, men att köttet gott kunde ha fått koka en timme till. Så låt köttgrytan puttra på spisen eller i ugnen i minst två timmar. Mormor vet bäst.

Skriv ut

Mormors köttgryta

Mormors köttgryta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

Mormors köttgryta, precis som jag minns den. Ingen annan maträtt är så starkt förknippad med minnen som den här, och det är den godaste köttgryta jag vet.

  • Total tid: 30 min + 2 timmar
  • Antal portioner: 6

Ingredienser

  • 400-500 g nötkött i bitar
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 stor morot
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 oxbuljongtärning
  • 4 lagerblad
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk malen nejlika
  • salt
  • peppar
  • ca 15 färska champinjoner

Instruktioner

Putsa och skär köttet i små bitar, ca 2×2 cm stora. Bryn dem snabbt i en gryta, gärna en gjutjärnsgryta som tål att stå inne i ugnen. Förflytta sedan det brynta köttet till en tallrik. Hacka lök och purjolök och pressa ner vitlöksklyftorna i grytan. Fräs i en klick smör eller olja, låt även moroten skuren i slantar få fräsa med. Häll tillbaka köttbitarna i grytan, och tillsätt krossade tomater, vatten, buljong och kryddor. Låt puttra på svag värme antingen på spisen i ca två timmar, eller i ugnen på 175C i lika lång tid. Lock är inte nödvändigt inne i ugnen. Rör om då och då. Lagom till att grytan är färdig, dela champinjonerna i 4 bitar per svamp, fräs dem i smör och rör ner dem i grytan precis före servering. Servera grytan med ris och sallad.

2 Kommentar

  1. Marija

    5 januari, 2010 at 9:34 e m

    Har provat mormors gryta idag och den var jättegod. Örjan tyckte också om den! Hälsa mormor och tacka för att hon delar med sig av sitt recept!

    1. Helena

      1 oktober, 2018 at 7:30 e m

      Vad roligt att ni gillade grytan! Mormors recept är de allra bästa! 🙂

Lämna en kommentar