Andra, Kakor

Världens godaste havrekakor

Hoppas att ni har en fin lördag därute, allihopa! Själv har jag precis kommit in från en promenad med Bally på de höstfärgade fälten borta vid Björnhovda här på Öland. Det är en sådan där riktigt härlig novemberdag idag, när eftermiddagssolen är låg och lyser genom höstdimman. Nu ska vi värma oss med en kopp té och havrekakorna som jag bakade igår. Jag skulle faktiskt vilja påstå att de är världens godaste havrekakor. Jag har bloggat om dem en gång förut, men de förtjänar en revival. Hemligheten är nog ändå smöret. Som vanligt, alltså.

Här är receptet, det blir ca 28 kakor. En varning bör dock utfärdas för smeten – den är försvinnande god.

200 g smör
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bikarbonat
4,5 dl havregryn
2 dl russin

Rör smör och socker mjukt. Blanda mjölet med bikarbonat och vaniljsocker, och blanda sedan ihop det med smöret. Blanda därefter i havregrynen, och sist russinen. Forma till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175C i ca 13 minuter. De kommer att flyta ut och bli platta, och de är klara när de är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler. Ät och njut!

36 Kommentar

  1. Lenita från Bohuslän

    5 november, 2011 at 3:03 e m

    Här på västkusten har vi oxå njutit av det härliga novembervädret :-)Har faktiskt oxå vart ute i skog & mark med min syster och hennes 2 hundar….blev många vackra bilder i trollskogen.Hade gärna kommit hem till ett gäng av dina goda havrekakor…ser riktigt mumsiga ut!Påminner mig lite om min farmors havrekakor 🙂 Ha en underbar lördagkväll för det skall vi i goda vänners lag med härlig middag! Kram.

  2. Helena

    5 november, 2011 at 3:31 e m

    Lenita, det låter som att du har en toppenlördag! Kram på dig!

  3. Amy's piece of cake

    5 november, 2011 at 3:39 e m

    Gott!
    Havrekakor påminner mig om barndomstiden 🙂

  4. Marija

    5 november, 2011 at 3:44 e m

    Världens bästa havrekakor, De jag fick av dig sist tog slut i ett nafs. Går ju inte att sluta äta när man börjat. Kram Marija

    1. Anonym

      19 mars, 2015 at 5:33 e m

      Waoooo…låter toppen. Söker en god lättsmält kaffekaka till kaffestunderna. Ska baka dem nu

      Irre

    2. Helena

      24 mars, 2015 at 9:07 f m

      Hoppas du tyckte om dem! Det är riktiga storfavoriter både här hemma och på jobbet. 🙂

  5. Casa of Mia

    5 november, 2011 at 3:46 e m

    Mums! Kul att du hittade till mig, jag återkommer absolut till dig, kram

  6. Linda

    5 november, 2011 at 5:07 e m

    Hej,
    Vad roligt att du kikade in och kul att du gillade armbandet med nyckeln.

    Vilken underbar blogg du har, här kan man fastna länge hihi.
    Bally är ju bara föör söt, tror Nellie blev lite smått förälskad och hon hälsar hela vägen från Dalarna till Öland 😉

    Hit återkommer jag gärna!

    Kram kram
    Linda

  7. Sofie

    5 november, 2011 at 5:45 e m

    Vad gott! Snart dags för småkaksbak. Alltid bra att ha hemma!

  8. Linn

    6 november, 2011 at 1:51 e m

    Åh mums vad gott!
    Sv: Nämen tack så mycket! Har haft en väldigt långt paus fram och tillbaka, men nu är jag tillbaka:) Jaha, åh vad kul med disco dans, och musikal! Det skulle jag också vilja göra. Tråkigt med det som hände med din nacke:/ Ja, åh älskar det programmet, tyvär har jag inte kanal 5 så jag får titta på youtube haha!/kram Linn

  9. Alexandra - Kärlek på tallrik

    6 november, 2011 at 5:18 e m

    De där ser ju helt perfekta ut, åh, vad sugen jag blev på att baka nu <3 Kanske lite hackad choklad i också för lite extra lyxfaktor? 😉

  10. Marion

    6 november, 2011 at 6:47 e m

    Blir det typ chocolate chip cookies fast med russin istället?
    Ser gott ut och inser ju att det är perfekt att baka kakor tillsammans med barnen.
    Ska nog testa det här nästa gång.

  11. Helena

    6 november, 2011 at 6:58 e m

    Mja, det kanske blir lite som chocolate chip cookies fast med russin och utan choklad. Men nu när ni säger det… nästa gång ska jag testa att hacka i lite choklad! 🙂 Kan bli hur gott som helst!

  12. Min Mans Mat

    6 november, 2011 at 8:07 e m

    Åh så gott, dessa måste vi prova hemma här Hej H

  13. Smulansbakblogg

    7 november, 2011 at 6:29 e m

    åh så gott.skulle nog lägga choklad i,älskar choklad och russin ihop,supergott

  14. Anonym

    10 november, 2011 at 6:30 e m

    Hej!
    Tack för en trevlig blogg!
    Mycket goda kakor! Eftersom mina grabbar inte gillar russin, blev det hackad mörk choklad istället. Tog en bilig variant, typ blockchoklad. Istället för bikarbonat, går det bra med bakpulver (som mestadels innehåller bikarbonat), men dubblera mängden. Hälsningar Pia i Eslöv

  15. Anonym

    17 januari, 2012 at 3:22 e m

    Hade inga russin hemma men däremot gojibär som jag blandade i. Det blev också mumsigt! Det allra bästa med receptet är att det verkligen blev 28 stycken. Jag gör ofta lite för stora kakor när jag följer andra recept men detta receptet var perfekt! En sak som jag ändrade på var när jag rullade bollar till plåt 2 så lade jag bollarna i bullformar eftersom kakorna på den första plåten(15 st) flöt i hop. På så sätt behövde jag inte göra någonting när jag tog ut dem ur ugnen. Men det gör man som man vill med. Hur som helst så blev de vääääldigt goda! Hälsningar Camilla.

  16. Helena

    29 januari, 2012 at 6:32 e m

    Vad kul att ni har provat receptet! Kan tänka mig att det blev gott med såväl choklad som gojibär i.

  17. Elisabeth

    24 september, 2013 at 10:26 f m

    Tack för det här receptet! Min nya favoritkaka! 🙂

    1. Helena

      24 september, 2013 at 10:35 f m

      Varsågod! 🙂 Jag håller med dig, det är min favoritkaka också.

  18. Anonym

    28 juli, 2014 at 8:18 f m

    De blev jättegoda! Tack för receptet! /Maria

    1. Helena

      29 juni, 2015 at 6:08 f m

      Skandalöst att jag var så dålig på att svara på kommentarer förr. Kul att du gillade receptet Maria!

  19. Anonym

    17 maj, 2015 at 8:46 e m

    Jättegoda!!! 😀 …och degen var också jättegod – livsfarligt ju – nära att det aldrig blev några kakor… 🙂
    …jag lade till ett ägg (det kändes tryggt att ha med ett ägg) och en halv tsk salt. / Martina

    1. Helena

      29 juni, 2015 at 6:08 f m

      Måste testa med ägg nån gång. Det är ju som sagt aldrig fel. Och saltet gör dem nog bara ännu godare!

  20. Anonym

    26 juni, 2015 at 6:06 e m

    Ja, detta måste nog vara världens godaste kakor, alla kategorier. Och snabba och lätta att göra!

    1. Helena

      29 juni, 2015 at 6:07 f m

      Visst är de goda?! Och så är smeten väldigt god också… 😉

  21. Niki

    6 november, 2015 at 7:56 e m

    Bakar dem just nu. Kan inte sluta äta degen!

    1. Helena

      11 november, 2015 at 11:52 f m

      Haha! Visst är den god? Brukar också äta ohälsosamma mängder deg! 🙂

  22. Anonym

    9 december, 2015 at 6:32 e m

    Ja, dessa kakor var fantastiska! Min familj och jag ar nyflyttade fran Los Angeles till South Carolina, USA och jag har alla mina recept packade I lador. Jag hittade pa din blog nar jag sokte pa natet. Men det roligaste vad att jag ocksa ar ifran Oland. Jag har bott i USA sedan 1989. Uppvaxt i Farjestaden. Tack for receptet!

    1. Helena

      10 december, 2015 at 11:41 f m

      Vad roligt att höras, och vad kul att du också är från Färjestaden! Tills du packat upp dina recept (och förhoppningsvis gärna efteråt 🙂 får du botanisera härinne för hederliga, svenska recept på gofika! Kram!

  23. Anonym

    21 maj, 2017 at 10:59 f m

    20170521 Provade ditt recept idag; SUPERGODA! Tack 🙂

    1. Helena

      22 maj, 2017 at 10:13 f m

      Vad kul! De här kakorna är mina egna favoriter. 🙂

  24. Det populäraste recepet på bloggen – Bara en kaka till

    24 januari, 2018 at 8:18 e m

    […] ni vilket som är bloggens allra populäraste recept, alla kategorier? Det är de här havrekakorna. När jag kollar statistiken på mina recept är det alltid det här som toppar, och som varje dag […]

Lämna en kommentar