Bjudmat/Paradrätter, Efterrätter, Matporr

Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter

Dulce de leche pannacotta karamelliserade pecannötter Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter är så gott att det är snudd på skamligt. Och då har vi inte ens diskuterat hur enkelt det är att få till den. Det här receptet är ett av de allra populäraste recepten här på bloggen, och jag tror att det är en kombination av just den fantastiskt smaken och den väldigt lilla arbetsinsatsen som gör att det blivit så populärt. Att den går att förbereda helt och hållet innan gör den också till ett prima val för fester och middagsbjudningar. Har man ont om tid är den god att servera med bär som topping, men pecannötterna som karamelliserats i både socker och flingsalt lyfter den verkligen till en högre nivå, så har du tid att lägga fem minuter extra på att karamellisera nötterna skulle jag verkligen rekommendera det.

Nog tjafsat – här kommer receptet!

Skriv ut

Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter

Dulce de leche pannacotta karamelliserade pecannötter

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

En skamlöst god dulce de leche-pannacotta som du svänger ihop på några minuter. Toppingen med pecannötter som karamelliserats i både socker och salt sätter spiken i kistan på denna kioskvältardessert.

  • Total tid: 20 min + kyltid
  • Antal portioner: 8

Ingredienser

Dulce de leche-pannacotta:

  • 1 burk karamelliserad mjölk
  • 5 dl grädde
  • 3 gelatinblad

Karamelliserade pecannötter som topping:

  • 100 g pecannötter
  • 0,75 dl råsocker
  • 0,25 dl vatten
  • 1 rågad tsk flingsalt

Instruktioner

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga i minst 5 min. Värm upp grädden i en kastrull på spisen, och ta den från värmen precis när den börjat koka. Rör ner den karamelliserade mjölken, och rör om med en vanlig handvisp tills den har löst sig. Rör ner gelatinbladen, och häll sedan upp i portionsformar som du ställer i kylen i minst 6 timmar, allra helst över en natt. Precis före servering, toppa med karamelliserade pecannötter. Nötterna kan förberedas innan och förvaras i lufttät burk.

Till nötterna: hacka nötterna grovt, och rosta dem i en torr stekpanna ett par minuter, tills de mjuknat lite och det börjar lukta gott om dem. Häll över dem på en tallrik, och mät upp råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under någon minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat. Ta pannan av värmen, rör ner pecannötterna och blanda snabbt. Häll sedan över på bakplåtspapper och låt stelna. Hacka nötmassan grovt, och toppa pannacottan med de finfina nötterna.

Karamelliserade pecannötterFår du några karamelliserade pecannötter över? Sprinkla dem över glass. Som denna minst lika goda dulce de leche-glass, till exempel.

35 Kommentar

  1. Remsan

    30 december, 2012 at 11:06 f m

    Låter galet gott! Så otroligt vacker bild.
    Gott nytt år på er! Kramar.

    1. Helena

      31 december, 2018 at 7:19 f m

      Tusen tack Remsan! Och detsamma! 🙂

  2. Ann-Sofi MATSAFARI

    30 december, 2012 at 11:20 f m

    Låter jättefarligt!!! Sätter sig säkert rakt på kärlekshandtagen;) Allt som är så där in i bomben gott har en tendens att sätta sig just där.
    Gott nytt år!

    1. Helena

      31 december, 2018 at 7:19 f m

      Jo tack. Jag kan intyga att det sätter sig både här och där. Men det är det värt. 😉

  3. Amy's piece of cake

    30 december, 2012 at 1:56 e m

    Dulce de leche är verkligen ljuvligt gott och de här små pannacottorna ser grymma ut. Önskar er ett Gott Nytt År, kram!

    1. Helena

      31 december, 2018 at 7:20 f m

      Visst är det? Jag skulle kunna äta det varje dag! Önskar dig också en fin start på det nya året!

  4. UlricaA

    30 december, 2012 at 4:38 e m

    Måste provas! helt klart! ska bjuda på kalkon här i dagarna så det kan väl vara en passande efterrätt….ha ett gott slut och ett gott nytt! kram!

    1. Helena

      31 december, 2018 at 7:21 f m

      Verkligen! Du kan ju göra den klart helt och hållet dagen innan och sedan bara plocka fram den ur kylen. Hur smidigt som helst! 🙂 Gott nytt år!

  5. Hallon & Blåbär

    30 december, 2012 at 5:28 e m

    Jag har varit sugen ett tag på att testa denna pannacotta och jag kan ju inte påstå att den låter mindre lockande med nötterna.

    1. Helena

      31 december, 2018 at 7:40 f m

      Haha! Kör hårt! Den är toppen! 🙂

    1. Helena

      31 december, 2018 at 7:55 f m

      Eller hur?! Helt beroendeframkallande ju! 🙂

  6. Sofie Johansson

    30 december, 2012 at 7:39 e m

    Avancerad matbloggsfotografering! Härlig bild!
    Jaha….nu sätter ni griller i huvudet, du och Remsan, om vad jag ska göra med min burk. Både glass och pannacotta låter ju sagolikt gott!
    Gott nytt år önskar jag dig och Olof!

    1. Helena

      31 december, 2018 at 7:57 f m

      Tack! Vi fotade den på stenen där flaggstången sitter, ute vid sommarstugan en ruggig höstdag. Stor nyårskram till er också!

  7. Ekenäsliv

    30 december, 2012 at 8:50 e m

    Vackert!!!°
    Önskar dig Gott Nytt År!!!!!
    Kram Anna

    1. Helena

      31 december, 2018 at 7:58 f m

      Tack Anna! Önskar dig detsamma!

  8. Victorias Provkök

    30 december, 2012 at 10:09 e m

    Åh herreG så gott:)
    Gott nytt år!!
    Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

    1. Helena

      31 december, 2018 at 7:59 f m

      Supersmarrigt var det! Gott nytt år till dig också!

  9. Bland bakverk och kastruller

    30 december, 2012 at 10:27 e m

    Vilka fina bilder!!! Pannacottan åker in i favoriterna. Tänkte testa den där färdiga dulce de lechen, så slipper man koka den.
    Gott nytt år!!

    1. Helena

      31 december, 2018 at 8:00 f m

      Ja, jag har helt gått över till att använda den sedan den lanserades. Så himla bra produkt!

  10. Ingela, Zeb, Indy

    31 december, 2012 at 8:42 f m

    Det är farligt att gå in här och läsa innan jag ens har ätit frukost! =) Oj så sugen jag blir på alla godsaker!

    1. Helena

      31 december, 2018 at 8:01 f m

      Haha! Är glad att få inspirera dig. 🙂 Kram!

  11. Ylva

    1 januari, 2013 at 8:21 f m

    Åh nu blev jag sugen igen 🙂 Måste laga denna själv SNART!!

    1. Helena

      31 december, 2018 at 8:02 f m

      Så klart du ska! 🙂 Kram!

  12. Marianne

    28 februari, 2013 at 8:28 f m

    Det ser fantastisk godt ut – gleder meg til å prøve! Hvor lang holdbarhet tror du pannacottaen har? Og tror du det går an å fryse den?

    1. Helena

      1 mars, 2013 at 7:20 f m

      Jag tror att den nog håller ett par dagar i kylen. När man sparar pannacotta i kylen brukar konsistensen bara bli bättre, det enda som kan hända är möjligtvis att själva ytan blir lite torr, så täck den med plastfolie. Jag har inte testat själv att frysa den, men jag har hört att det ska gå bra att frysa pannacotta. Så kör hårt, och lycka till! 🙂

  13. Matlagningstjejerna

    7 juli, 2013 at 7:27 e m

    Underbart recept, det måste vi prova!

    1. Helena

      31 december, 2018 at 8:07 f m

      Tusen tack! Lycka till!

  14. Anonym

    26 december, 2013 at 9:55 e m

    Låter fantastiskt gott, hur långt innan servering kan man göra nötterna färdiga?

    1. Helena

      27 december, 2013 at 6:39 e m

      Man kan göra dem klara långt i förväg, ett par dagar till och med, om man skulle vilja. Lycka till! 🙂

  15. Annika Christensson

    29 december, 2015 at 1:32 f m

    Mmm… Nyår! Blir dessa tillräckligt "fasta" för att stjälpa upp och stå själv? 🙂

    1. Helena

      29 december, 2015 at 7:08 e m

      Alltså jag tror det, men jag vågar ju inte lova något. 😉 Jag hade nog serverat dem i fina små låga skålar, och ställt varje skål på en tallrik och garnerat med lite lullull runt omkring. Lycka till! 🙂

  16. Anonym

    29 december, 2015 at 1:34 f m

    Mmm.. Nyår! Blir dessa tillräckligt "fasta" för att stjälpa upp så de håller formen utan glas? 🙂

    1. Helena

      30 december, 2018 at 8:14 e m

      Jag har faktiskt aldrig provat att stjälpa upp dem, jag brukar alltid servera dem i en liten glasburk eller skål. Och det är ju fint det med! 🙂

Lämna en kommentar