Jul

Olofs hemgjorda glögg med rom

Olofs grymma glöggOlofs glögg – eller Olofs grymma glögg – som den också kallas här på nätet, är en återkommande modern julklassiker hemma hos oss varje år i december. Det är Olofs finglögg som han blandar med mörk rom och vaniljvodka. Kryddblandningen är från förr, den har han lånat från sin pappas sätt att laga egen glögg. Olof menar att det är lite som “Så mycket bättre” fast med extra alkohol. (Precis som på TV, med andra ord.) Det är fritt fram att använda vilket rödvin man vill, men Olof gör glöggen på ripassovinet  Campolieti Ripasso (nr 6792, en favorit i glaset för övrigt) för att det är kryddigt och mustigt och har en underton av vanilj och choklad, vilket passar perfekt. Jag har egentligen aldrig varit så mycket för spritglögger, men den här glöggen tycker jag väldigt mycket om. Vi har en omgång på lut i kylen just nu av Olofs grymma glögg, jag tror bestämt att jag ska provsmaka den ikväll till en lussekatt och en pepparkaka. (Eller tre.)

Imorgon ska jag göra min egen glögg, en vit saffransglögg med clementin och vanilj. Också en favorit!

Skriv ut

Olofs hemgjorda glögg med rom

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading...

Olofs glögg är en återkommande modern julklassiker hemma hos oss varje år i december. Det är Olofs finglögg som han blandar med rom och vaniljvodka, med en kryddblandning han lånat från sin pappas sätt att göra den. Helt klart allas favoritglögg i vänskapskretsen! 

  • Total tid: 15 min+2-3 dygn

Ingredienser

  • 1 flaska rött vin – t ex Campolieti Ripasso (6792)
  • 1 dl mörk rom – gärna av lite bättre kvalitet
  • 1 dl vaniljvodka
  • 20 st hela kryddnejlikor
  • 4 st kanelstänger
  • 1 st helt pomeransskal (finns i liten påse i kryddavdelningen)
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 liten bit ingefära, ca 3-4 cm
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl socker

Instruktioner

Häll upp hela rödvinsflaskan i en rejäl glasburk med lock, tillsätt mörk rom och vaniljvodka. Häll i alla kryddor i burken. (Kardemummakärnorna ska mortlas och vaniljstången ska skrapas ur. Både frön och stång ska i!) Stäng locket, och låt stå i två-tre dygn i kylskåp och dra så att smakerna sätter sig. Ta dock upp och släng pomeransskalet efter första dygnet. Efter två-tre dygn; häll glöggen genom en sil ner i en kastrull. Sjud glöggen, men låt den inte koka Tillsätt sockret och rör tills det har lösts upp. Låt svalna, och häll upp i en noggrant rengjord flaska.

 

21 Kommentar

  1. Remsan

    14 december, 2012 at 7:58 e m

    Det här receptet kan Berra få sätta tänderna i. Han stod igår och försökte rädda misslyckad glögg genom att spetsa den med rom vilket bara gjorde den värre. Vi litar på Olof och dig! Ha en skön helg. Ser fram emot ditt uppslag imorgon 🙂

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:29 f m

      Haha! Annars låter det ändå som ett väldigt bra försök till räddning av glögg han gjorde! 🙂

  2. Sofia

    14 december, 2012 at 8:24 e m

    Gahhhh vill smaka NUUUUUUUUUUUU ; ) kram Sofia hälsa!

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:29 f m

      Det är bara att hoppa på tåget Sofia! 🙂

  3. Bland bakverk och kastruller

    14 december, 2012 at 9:43 e m

    Det är så gott med egengjord glögg.. Man kan dra på kryddorna lite som man vill.
    Jag har gjort en liknande glögg för några år sen men istället för spriten använde jag mig av av portvin och rött vin då naturligtvis.

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:29 f m

      Portvin minsann? Det låter som ett vinnande koncept! Tack för tipset. 🙂

  4. Marija

    15 december, 2012 at 3:06 e m

    Kanongod, tack Olof

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:30 f m

      Olof tackar och bockar. 🙂

  5. Mårtenssons kök

    15 december, 2012 at 4:07 e m

    Oerhört gott med egen himmagjord glögg, vaniljvodkan i låter oerhört trevlig. Precis som vinet gör, det står minsann en sådan flaska i vårt kök och väntar på gnocchigratängen:)

    Ha en fortsatt fin helg,
    kram till er

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:30 f m

      Håhå, ja, det där vinet är en riktig favorit att dricka till god helgmat. Kram på er!

  6. Malin`s Diner

    15 december, 2012 at 6:29 e m

    Smarrigt! Sådana flaskor säljer jag i min butik, bara så du vet ;o)

    Kram kram

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:31 f m

      Absolut värt att lägga på minnet! 🙂

  7. hlin

    17 december, 2012 at 11:17 f m

    åh, detta lät ju vansinnigt gott! får bjuda familjen till helgen 🙂

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:32 f m

      Gör det! Alltid mysigt med familjemiddag! 🙂

  8. Hlin

    12 november, 2013 at 1:13 e m

    Hej, har din grillmästare till man även något bra recept baserat på vitt vin kanske?

    1. Helena

      12 november, 2013 at 6:34 e m

      Hej! Nej, inte min man, men jag själv har faktist det!:-) Det här receptet på vit saffransglögg är hyvens, om jag får säga det själv. Smakerna är vitt vin, saffran, vaniljstång, kryddnejlika och clementin: Receptet finns här:

      http://baraenkakatill.blogspot.se/2011/11/vit-saffransglogg-med-clementin-och.html

    2. Hlin

      12 november, 2013 at 7:54 e m

      det låter ju väldans trevligt! får bli att göra den med 🙂 måste bara säga att Olofs glögg har blivit en favorit i hela min familj, förra året beslagtogs den medtagna flaskan utav min mamma på mellanstoppet till svärföräldrarna (!) ska gå och sätta årets första sats nu – mums 😀

      1. Helena

        27 november, 2018 at 11:33 f m

        Åh vad roligt att höra! Olof hälsar och känner sig hedrad. 🙂

  9. Anonym

    4 november, 2014 at 8:31 e m

    Hej! Hur länge kan man förvara glöggen?

    1. Helena

      27 november, 2018 at 11:34 f m

      I ärlighetens namn brukar den inte vara så länge hemma hos oss att den riskerar att bli gammal, så jag har nog ingen konkret hållbarhetstid att komma med. Men ett par veckor borde den klara sig minst!

  10. Tobias

    7 december, 2018 at 7:35 e m

    Hej! Om man lagar en dubbel sats med två flaskor vin ska man då ha dubbelt så mycket kryddor också? 🙂

Lämna en kommentar