Andra, Efterrätter, Glass, Påsk

Ägglikörsparfait

När jag står i glasskiosken på sommaren och trycker näsan mot glasvisiret som skiljer mig från de olika smakerna på kulglass, brukar det ofta sluta med att jag väljer smaken ägglikör. Jag har länge velat prova att göra min egen, men har haft svårt att hitta en tvättäkta ägglikör på Systemet som är gul och inte smakar av andra fancy grejer som till exempel Amarula Cream.

När jag var i Tyskland i november hittade jag den här flaksan. Den kostade inte många euro, och om man dricker den som den är så smakar den därefter också. Ingen hit i glaset, med andra ord. Men i glass! Där är den perfekt. Efter en snabb koll på Systemets hemsida kan jag konstatera att en motsvarighet som man kan få tag i på svensk mark är Bols Advocaat. Men nog tjafsat om ägglikören! Så här gör man glassen!

Ägglikörsparfait, 4 portioner:
3 äggulor
1,5 dl socker
3 dl vispgrädde
0,6 dl ägglikör

Vispa äggulorna och sockret ljust och fluffigt i en bunke, och vispa upp grädden för sig i en annan bunke. Rör eller vispa ner ägglikören i äggsmeten, och rör sedan ner den vispade grädden och blanda. Häll upp i en frysbar form, och låt stå i frysen i minst 6 timmar före servering.

10 Kommentar

 1. Mårtenssons kök

  13 februari, 2013 at 8:58 e m

  Eller så bandar man ägglikören till en snowball på advokaten, med bitter lemon. Det gjordes det en hel del för en hel del år sen…
  Kanske vi får ta och köpa hem en flaska, göra lite glass och en snöboll:)

  1. Helena

   24 februari, 2013 at 3:45 e m

   Det har jag aldrig testat! Låter som en plan.

 2. Rasmus

  13 februari, 2013 at 10:50 e m

  0,6 dl….?! 😉 Exakt ska det va!

  1. Helena

   24 februari, 2013 at 3:45 e m

   Rasmus – you know it! 🙂

 3. Nordhem

  14 februari, 2013 at 6:21 e m

  Mmm så gott! Att göra ägglikör själv är easy peasy men kanske överkurs om man har siktet inställt på glass..eller tja varför inte..Tack för inspirationen!

  1. Helena

   24 februari, 2013 at 3:46 e m

   Jag har faktiskt aldrig gjort egen ägglikör, men det får jag ju ta och testa. Att göra egen Baileys var ju enkelt! 🙂

 4. Lenita från Bohuslän

  15 februari, 2013 at 8:50 e m

  Älskar ägglikör 🙂 Detta måste testas! Kram!

  1. Helena

   24 februari, 2013 at 3:46 e m

   Lenita – det är jättegott! 🙂

 5. Greyerzer

  22 april, 2014 at 10:32 f m

  Jag har i o f s också gjort ägglikör själv (http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2013/04/budapestrulle-och-agglikor.html), men till glassen nyligen köpte jag en flaska (knallgul och billig). Däremot vill jag tipsa om hur man gör glass (med t ex ägglikör) på ett otroligt lätt sätt, nämligen med sötad kondensmjölk, men utan att behöva röra i den frysta smeten: http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2014/04/glass-med-agglikor.html
  Hittade receptet på nätet. Helt enkelt genialt!

  1. Helena

   24 april, 2014 at 5:40 f m

   Glass på kondenserad mjölk är supersmidigt, det gör jag ibland när jag ska bjuda äggallergiker på dessert. Eller om jag bara har superbråttom, då dumpar jag ner 5 dl grädde ihop med 1 burk karamelliserad mjölk och lite salt och vispar. Men jag ska verkligen spana in ditt recept på ägglikör, hemlagad sådan är ju alltid godast. Tack för tipset!

Lämna en kommentar