Andra, Pasta, Vardag, Vegetariskt

Citrusravioli med honungsrippel

Äter ni mycket blodapelsin nu när det är säsong? Vi brukar pressa oss varsitt glas blodapelsinjuice till frukost på helgerna, och på jobbet fyller vi upp fruktskålen med blodapelsiner. (Att jag sedan ses mycket oftare med handen i godisburken än i fruktskålen när det är dags för fika är dock en helt annan sak.) Även i maten är det fräscht med citrus. Häromkvällen lagade vi pastarätten på bilden, som består av färsk köpe-ravioli, skal och saft av citron och blodapelsin, rucola, parmesan, valnötter och crème fraiche. Det visade sig att jag hade råkat få tag på en ganska sur blodapelsin, så för att bryta av det beska testade vi att ringla lite flytande honung ovanpå alltihop när vi åt. Och det lyfte faktiskt maträtten rejält! Nästa gång blir det honung igen, oavsett om blodapelsinen är söt eller sur.

Citrusravioli med honungsrippel, 2 portioner
1 pkt färsk ravioli, t ex med ricotta/spenat-fyllning eller soltorkade tomater
0,5 citron – rivet skal och saft
1 liten blodapelsin – rivet skal och saft
1 dl riven parmesanost
1 stor näve rucola, grovhackad
1 dl crème fraiche (ta den feta, så att det inte blir rinningt. Och det blir alltid godast.)
flingsalt
rejält med malen grovpeppar
1 liten näve valnötter, hackade
1-2 msk flytande honung

Koka den färska raviolin enligt anvisningarna på paketet. Ta fram en stor skål, och börja med att riva ner skal och pressa ur saft från citrusfrukterna. Spara eventuellt lite blodapelsinskal till garnering. Tillsätt riven parmesan, rucola och crème fraiche, och blanda till en röra. Rör försiktigt ner den kokta raviolin. Lägg upp på tallrikar, och garnera med hackade valnötter, och eventuellt lite rivet skal av blodapelsin. Ringla över lite flytande honung ovanpå varje portion, och servera. 

13 Kommentar

  1. Fanny

    25 februari, 2013 at 7:59 e m

    Men herregud så gott det där såg ut!! Tack för receptet, ska testa! 🙂

    http://fannyhenricson.wordpress.com

  2. Sofie Johansson

    25 februari, 2013 at 8:28 e m

    Du skojar! Vad gott det låter! Citrus är ju underbart! Och vilken perfekt och fin blodapelsin du hittat….

    1. Helena

      26 februari, 2013 at 12:03 e m

      Sofie – det var jättegott! Du får ta och testa. 🙂

  3. Remsan

    25 februari, 2013 at 9:56 e m

    Superfräscht! Ruggigt snygg bild! Lockar till och med mig att bli sugen på pasta. Blodapelsin är en favorit bland citrusfrukterna.

    1. Helena

      26 februari, 2013 at 12:06 e m

      Remsan – det är farbror Olof som har fotat. Åff kårs. 😉

  4. Sandras Matkrypin

    26 februari, 2013 at 6:06 f m

    Spännande kombination med blodapelsin och honung på en pasta. Det har jag aldrig testat! Gott också med de krispiga nötterna, detta ska jag prova laga någon dag 🙂

    1. Helena

      26 februari, 2013 at 12:07 e m

      Sandra – honungen var inte alls inplanerad från början, men det blev som sagt riktigt gott med den på. Du får berätta vad du tyckte om maträtten sen. 🙂

  5. Mårtenssons kök

    26 februari, 2013 at 5:11 e m

    Schwipp schwopp, receptet är taget!

  6. Mårtenssons kök

    26 februari, 2013 at 5:11 e m

    Ja, alltså till oss och vår spararhög… 🙂

  7. Helena

    1 mars, 2013 at 7:01 f m

    Mårtenssons – lycka till med receptet! Hoppas att ni får tag i en sötare blodapelsin än vad vi fick… Men då är det bara att hälla på ännu mer honung. 😉

  8. tina

    4 mars, 2013 at 9:55 f m

    Jag dör vad gott! Det här hamnar överst på måste-lagas-snarast-listan! Tack för inspiration!

  9. rasmuspe

    12 mars, 2013 at 9:59 f m

    Snabb och annorlunda smak. Har käkat godare, men kul med variation. Upplevelsen kanske beror på vilken ravioli man väljer i kyldisken…

Lämna en kommentar