Andra, Kakor

Engelska shortbread

Jag har alltid gillat de där engelska mördegskakorna man kan hitta i tébutiker och delikatessaffärer, de med rödrutigt papper som jag tror heter något i stil med Walkers. Men det är ju faktiskt hur lätt som helst att göra sina egna shortbread, och mycket godare! De blir sådär härligt smuliga och knapriga, och både doftar och smakar underbart av SMÖR. Hur kan man inte älska det? Så här gör man:

Engelska shortbread, ca 20 st

225 g smör
1,25 dl socker
3,75 dl vetemjöl
1,75 dl maizena
majsstärkelse

Rör rumsvarmt smör
mjukt ihop med sockret. Rör samman vetemjöl och maizena, och blanda ihop med
smöret. Knåda ihop degen på bakbord, och kavla sedan ut degen till en ca 1 cm
tjock rektangel på en plåt med bakplåtspapper. Skär rektangeln i bitar, ca 3×7
cm, nagga dem lite lätt med en gaffel och separera dem från varandra lite på
plåten. Grädda i mitten av ugnen på 175C i ca 30 min. De ska inte få så mycket
färg. Om du tycker att det behövs, jämna eventuellt till kanterna med en kniv
när kakorna har svalnat, om du vill ha dem helt raka. 

10 Kommentar

  1. Sara på Vardag.nu

    18 november, 2013 at 6:21 e m

    I någon fräsig matbutik i Malmö köpte jag och min mamma världens godaste shortbread, bakta i butikens bageri. Att så få ingredienser kan bli så goda är knasigt. Det är smöret som gör'et 😉

    1. Helena

      19 november, 2013 at 5:57 e m

      Visst är det så! Smör är GRYMT.

  2. www.saltostil.se

    18 november, 2013 at 8:53 e m

    Såg detta på instagram och har nu sett till att receptet ligger i mitt bildgalleri liksom taccotårtan. Tack för detta ska bli så kul (läs gott) att testa 😉

    1. Helena

      19 november, 2013 at 5:58 e m

      Vad kul! Ja, den där tacotårtan är riktigt poppis och god! Lycka till med båda grejerna! Kram!

  3. familjenlalloo

    18 november, 2013 at 11:11 e m

    Åh, shortbread som är så gott! Det här kanske kan bli något till jul.

  4. Lenita från Bohuslän

    23 november, 2013 at 11:51 f m

    Påminner lite om farmors kakor när man var liten. Då bjöds det på jordgubbssaft och goda hembakata kakor 🙂

    1. Helena

      3 december, 2013 at 6:47 e m

      Så länge det är mycket smör i är alla kakor goda! 🙂

Lämna en kommentar