Fest, Förrätter, Jul, Påsk

Saffransmarinerad Västerbottenost

Saffransmarinerad VästerbottensostHär kommer ett supergott alternativ att bjuda på till glöggminglet, ifall det är fler än jag därute som har fastnat i pepparkaka-med-ädelost-träsket. Inte för att det skulle vara något fel med det, pepparkaka med ädelost är jättegott, och speciellt om man ringlar lite flytande honung högst upp på ädelosten, men ibland kan det vara kul med något nytt. De här små munsbitarna av saffransmarinerad Västerbottenost är lika vackra att titta på som de är goda. De får lite sötma av honungen i marinaden, och lite extra tuggmotstånd av solrosfröna. Krassen bryter av fint med både färgen och smaken. Brukar gå åt som smör!

Skriv ut

Saffransmarinerad Västerbottensost

Saffransmarinerad Västerbottensost

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

Gyllengula små kuber av saffransmarinerad Västerbottensost passar perfekt till glöggminglet! Solrosfröna ger tuggmotstånd, honungen ger en viss sötma, och den nyklippta krassen bryter av fint både smak- och färgmässigt.

  • Total tid: 10 min
  • Antal portioner: 10 bufféportioner

Ingredienser

  • 1 pkt (0,5 g) saffran
  • lite salt
  • 0,5 dl fin, kallpressad rapsolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 tsk flytande honung
  • en halv Västerbottensost
  • svartpeppar
  • 1 ask krasse
  • ca 0,5 dl solrosfrön

Instruktioner

Börja med att stöta samman saffran och salt i en mortel, och blanda sedan upp det med rapsoljan. Rör i citronsaft och flytande honung. Skär osten i små kuber, och blanda den med saffransoljan. Salta och peppra efter smak och tycke. Låt ligga och dra en stund så att smakerna hinner sätta sig. Precis före servering, strö över nyklippt krasse och solrosfrön. Servera tillsammans med tandpetare och servetter, alternativt förbered genom att sätta en tandpetare i varje ostkub.

8 Kommentar

  1. Sandras Matkrypin

    10 december, 2013 at 7:31 e m

    Perfekt med tilltuggtips till glöggminglet för jag har som dus äger fastnat i det där ädelostträsket. Dessa blir det nästa gång!

    1. Helena

      12 december, 2013 at 4:06 e m

      Jo, man har ju befunnit sig där ganska länge nu… 😉

  2. Ann-Sofi Matsafari

    11 december, 2013 at 1:36 e m

    Snyggt också:)snyggt är viktigt. Det är nästan lika viktigt som smaken, åtminstone när man har gäster.

  3. Mårtenssons kök

    16 december, 2013 at 5:20 e m

    Det snor vi vidare, helt klart, västerbottenostgalningar som vi är! Mozzarella har vi marinerat i saffran och det blev ju gott, så det måste ju bli snäppet bättre med smak av västerbotten:)

    1. Helena

      18 december, 2013 at 6:08 e m

      Feel free att göra en total ripoff! Själv har jag också lånat inspiration till det här receptet. 🙂

Lämna en kommentar