Andra, Vardag, Vegetariskt

Risonisallad med fetaost och dill

Igår chockade jag mig själv och min matrepertoar med att göra något helt nytt. “Vadå då, du är ju matbloggare”, tänker ni nu. Och visst är det så. Jag har bloggat om mat i fem år nu, och just därför kan det ibland vara lite extra svårt att komma upp med något nytt. Men plötsligt händer det! Den här risonisalladen är både nyttig och god, och kan ätas varm, ljummen eller kall. Dillen och fetaosten gör den extra god och somrig i smaken. Grundinspirationen kommer från ett recept från ICA, men jag har pimpat det lite.

Risonisallad, ca 5 portioner
3 dl risoni
1 fänkål
2 vitlöksklyftor
0,5 zucchini
3-4 tomater
1 röd paprika
5 salladslökar
bladen från en halv basilikaplanta (kan uteslutas)
1 dl hackad dill (fryst,tinad går jättebra)
1 påse babybladspenat á ca 70 g
salt och peppar
1 pkt fetaost

Koka risonin. Risoni ser ut som ris men är som pasta, så koka det på samma sätt som du kokar makaroner. Hacka fänkålen och börja med att fräsa den några minuter ensam så att den mjuknar, den är mycket hårdare i konsistensen än de andra grönsakerna. Pressa sedan ner vitlöken och hacka zucchini, tomater, paprika och 4 salladslökar, och låt detta få fräsa med ett par minuter. När det börjar bli klart, rör ner basilikablad, dill och babyspenat. Salta och peppra. Häll över allt i en trevlig skål, och garnera med en hackad salladslök och smulad fetaost. 

12 Kommentar

  1. Mamma

    23 maj, 2014 at 6:38 e m

    Låter jättegott!
    Måste bara säga att jag testade ditt brynta smör igår när vi hade gäster….. Mums!!! Det blev en succé!! Tack!

    1. Helena

      28 maj, 2014 at 6:12 e m

      Vad kul att höra! Kram!

  2. Malin`s Diner

    25 maj, 2014 at 6:09 e m

    Nice! I like the pimping!

    Pöss

    1. Helena

      28 maj, 2014 at 6:12 e m

      Oh, spank you very much! 🙂

  3. Mårtenssons kök

    25 maj, 2014 at 8:45 e m

    Det är aldrig för sent att testa nytt, man kan lära gamla hundar sitta och så vidare:) Det måste ju hela tiden finnas nya saker att prova och upptäcka, annars blir det ju inge kul. Tog evigheter tills vi testade risoni också, men gott var det. Och dill, det kan man inte överdosera (enligt Håkan) så gott så att slänga i en sallad.

    Vi skickar er stora kramar och hoppas att allt är bra!

    1. Helena

      28 maj, 2014 at 6:13 e m

      Det är sant, dill är super! Och sommar, framförallt! Kram på er!

  4. Linnéa

    26 maj, 2014 at 7:55 f m

    Åh låter jätte gott!!

    1. Helena

      28 maj, 2014 at 6:14 e m

      Tack Linnéa! Du får testa den! 🙂

  5. saralalloo

    28 maj, 2014 at 2:43 f m

    Nu har vi provat risonisalladen till middag. Jag hoppade över fänkålen (tyvärr) för att få med resten av familjen, men det var väldigt gott ändå!

    1. Helena

      28 maj, 2014 at 6:17 e m

      Vad kul att ni testade den! Jag kan tänka mig att den säkert är god även utan fänkålen. Dillen gör ju en hel del.

  6. Isflingan

    12 maj, 2015 at 7:32 e m

    Jag har inte bestämt mig vad jag tycker om risoni egentligen. Tycker de kan kännas lite slajmiga ibland. Men när de serveras i en sån här fräsch sallad kan det inte bli annat än jättegott 🙂

    1. Helena

      21 maj, 2015 at 7:08 e m

      Det är hyvens, jag lovar! Men visst, i en dassig maträtt kan de faktiskt vara lite slajmiga. 😉

Lämna en kommentar