Andra, Bjudmat/Paradrätter, Efterrätter, Matporr

Tiramisú 2.0

Jag ÄLSKAR tiramisú. Av alla desserter som finns är tiramisú min absoluta favorit. Allra godast tycker jag att den blir med Baileys. Jag har ett gammalt recept på tiramisú här på bloggen som är från Nigellas bok Nigella Express, men det är så rörigt, och jag blir lika förvirrad varje gång jag står och ska mäta upp Baileys, att jag har arbetat om det till en förenklad variant här. Och den är absolut inte sämre för det – tvärt om, med de här måtten blir den faktiskt ännu godare. För bästa möjliga tiramisú-upplevelse, tillaga den redan på morgonen om den ska ätas samma kväll, eller gör den dagen innan. Nu när jag får äta mjölkprodukter tänker jag vältra mig i tiramisú.

Tiramisú, 8 portioner
2,5 dl avsvalnat färdigbryggt kaffe (helst
espressokaffe)
1,5 dl Baileys
300 g savoiardikex
2 ägg (2 gulor och 1 äggvita)
1 dl socker
1 dl Baileys
2 pkt (á 250 g) mascarpone
Ca 1 msk kakao till garnering

Blanda kaffet med 1,5 dl Baileys
i en skål. Doppa hälften av kexen i
blandningen (doppa båda sidorna), och
lägg dem så att de täcker botten på en
form. Separera äggen och behåll en äggvita.
Vispa äggulorna pösiga (så gott det
går) ihop med sockret, tillsätt 1 dl Baileys
och mascarponen och vispa ihop.
Vispa äggvitan för sig och rör ner den
i mascarponekrämen. Bre hälften av
krämen över kexen. Gör sedan ett andra
lager genom att doppa resten av kexen,
lägg dem överst och bre på det sista av
mascarponekrämen. Låt tiramisún stå
till sig i kylen i minst 6 timmar eller över en
natt. Precis före servering – fyll en tesil
med kakaopulver och pudra ut över
tiramisún.

9 Kommentar

 1. Sara på Vardag.nu

  16 mars, 2015 at 3:32 e m

  Gud så gott med tiramisu. Aldrig provat att göra med Baileys, men det ska jag prova vid tillfälle! Precis i början på graviditeten hade min syrra inflyttningsfest och hon hade gjort tiramisu som jag försökte mygla med att jag inte åt. Daniel fick min portion också, och de drinkar jag snällt blev serverad. Han blev lite dragen den kvällen stackaren – han fick ju dubbelt av all sprit. Haha!

  1. Helena

   16 mars, 2015 at 3:46 e m

   Haha! Du får äta tiramisu sen, när bebisen tittat ut. Jag saknade också tiramisu under graviditeten. Kanske att det inte hade varit så farligt att äta mascarpone, Baileysen hade nog varit värre. Fast man tar ju inga risker. Själv bar jag inte ens en matkasse när jag var gravid, och uteslöt fler saker än nödvändigt ur kosten. Men det gjorde mig lugnare, och allt som gör en lugnare är ju jättebra.

 2. Malin`s Diner

  16 mars, 2015 at 3:37 e m

  Såååå j…..la gott!!!!

  Kram kram

  1. Helena

   16 mars, 2015 at 3:44 e m

   Jag veeet! Snuskigt gott! Tror jag ska ha tiramisu-orgie i helgen!

 3. Mårtenssons kök

  18 mars, 2015 at 7:35 e m

  Sanslöst gott är det! Bailys har vi aldrig testat att ha i, måste ju bli gott med en liten extra kaffesmaksskjuts:) Däremot har vi testat med passionsfrukt och Amaretto i en variant och jordgubbar med cointreau i en annan, faktiskt goda båda två.

  1. Helena

   24 mars, 2015 at 9:08 f m

   Men åh, båda de varianterna låter ju supergoda! Får ta och testa jag med! Kram på er!

 4. Marängswissens återuppståndelse – Bara en kaka till

  24 oktober, 2017 at 2:15 e m

  […] på middag. Jag insåg ganska snabbt att det då inte längre gick att komma dragandes med min Baileysfyllda tiramisú, som visserligen är väldigt god, men som helt enkelt passar bättre på en middag där […]

Lämna en kommentar