Bröd

Marias grova filbröd

Goderafton! Hoppas ni har haft en bra helg! Här har vi haft sjukstuga, stackars lilla Evelyn har haft hög feber i fem dygn nu, och hon vrålar om nätterna och gråter på dagarna, så det har inte varit så roligt. Förmodligen är det bara ett extra elakt förkylningsvirus, men vi ska till doktorn imorgon igen för en ny koll. Idag och igår har vi försökt fota några juliga recept som vi ska leverera, men det är något av en utmaning när det ena barnet bara vill klättra på en, och det andra vill byta kläder en gång var tionde minut. Så vi har mest suttit på golvet med barnen och tagit det lugnt. Olof har agerat madrass åt Evelyn stora delar av dagen, hon gillar att ligga och vila med huvudet på hans mage.

Sjuk eller inte – bröd behövs alltid. Så här kommer ett recept på en gammal trotjänare ur min receptpärm som jag fick av min granne Maria när jag Olof och jag bodde i lägenhet i Kalmar och jag var student för en sisådär 14 år sedan. Brödet är fullt med fibrer, och jag brukade kalla det för Fitness-Marias hälsobröd eftersom Maria var hälsosam och lyfte dubbelt så mycket som jag på body pumpen. Jag bakade brödet ofta i flera år, sedan kom jag av mig lite, men nu har jag grävt fram det igen! Och Maria har flyttat till Skåne, och vi till Öland. Tiden går!

 

Marias grova filbröd, 2 st

Det här brödet mättar rejält, och är extra gott med en skiva lagrad ost. Plus i kanten för att det bara rörs ihop och inte behöver jäsa!

5 dl grahamsmjöl

5 dl vetemjöl

1,5 dl rågsikt

2 dl havregryn

1,5 dl vetekli

2 dl vetekross

5 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 liter filmjölk

1,5 dl ljus sirap

Sätt ugnen på 175C, och smöra och bröa två brödformar. Blanda först alla torra ingredienser, och häll sedan ner filmjölken och sirapen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 45 minuter till två timmar. Täck bröden med aluminiumfolie efter halva tiden. Låt svalna under bakduk.

2 Kommentar

 1. Eva

  21 december, 2017 at 9:22 e m

  Det verkar vara ett gott o lite nyttigt bröd. Tänkte baka det men vad kan jag byta ut vetekrosset mot? Sådana små hårda stenar i bröd aktar jag mig för. Vi lite äldre personer har ömtåligare amalgamfyllningar i tänderna som kan, om man har otur och tuggar lite hårdare, spricka. Blir dyra tandläkareräkningar.

  1. Helena

   22 december, 2017 at 9:05 f m

   Hej Eva! Jag förstår! Hmm…. Vet inte riktigt vad man skulle kunna testa istället…. Havregryn, kanske? Fast lite mindre mängd, eftersom de suger åt sig rätt mycket vätska.
   Annars tror jag att det ändå kan vara värt att prova med vetekross i, för den mjukas upp så mycket av att ligga och gotta sig med de övriga ingredienserna i brödformarna i två timmar. Jag har aldrig upplevt att jag tuggat på hårda bitar när jag ätit det brödet. Så även om vetekrossen ser hård ut i paketet, så tycker jag nog att den fått ändrad konsistens i de färdiga limporna.

Lämna en kommentar