Sponsrat inlägg

Pepparkaksgranola

Inlägg i samarbete med Planti

Brukar ni göra egen granola? Så här års tycker jag om att äta pepparkaksgranola till frukost, och den godaste granolan gör man ju själv. (Dessutom har jag faktiskt aldrig sett någon köpegranola med smak av pepparkaka i butikerna.) Den här granolan är sötad med lönnsirap och har en ljuvlig smak av pepparkakans signumkryddor kanel, nejlika och ingefära. Den innehåller både pumpakärnor och solroskärnor, och istället för russin har jag tillsatt torkade tranbär efter ugnsrostningen. Ni måste prova! Jag brukar äta den till havreyoghurten YogOat Vanilj från Planti. Jag vill inte ha smakkonkurrens från några andra smaker än vanilj, och den här jättegoda vaniljyoghurten har vi ätit hemma i snart ett år nu, eftersom Evelyn äter helt mjölkproteinfritt. Jag ska göra en ny omgång av den här granolan ikväll så att vi har det hemma inför julhelgen, för Olof äter granola som om det vore hans jobb.

 

Pepparkaksgranola, 1 plåt

1 msk kanel, mald

1 msk nejlika, mald

1 msk ingefära, mald

1 dl hackade, blandade nötter

0,75 dl pumpakärnor

0,75 dl solroskärnor

4 dl rågflingor

7 dl havregryn

1,5 dl vatten

0,75 dl solrosolja

0,5 dl lönnsirap

1,5 dl torkade tranbär

 

Sätt ugnen på 175C. Rör samman kanel, nejlika och ingefära i botten på en stor bunke. Grovhacka och häll ner nötterna och tillsätt pumpakärnor, solroskärnor (har du bara en sort hemma, ta dubbelt av den) rågflingor och havregryn. Smörj en långpanna med olja (alternativt klä den med bakplåtspapper) och bred ut blandningen däri. Blanda ihop vatten, solrosolja och lönnsirap, och ringla över grynen. Krama in vätskan med händerna. Det gör inget om det bildas klumpar, det ger bara extra crunch. Sätt in formen i mitten av ugnen i 30 minuter. Rör om i granolan var tionde minut. Blanda i tranbären när müslin svalnat, och förvara i lufttät burk. Servera med Yogoat vanilj.

Lämna en kommentar