Skriv ut

Göra eget smör

Göra eget smör

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3,50 av 2 recensioner

Loading...

Hemmagjort smör med hög imp-faktor. Plocka fram det ur kylen i god stund innan servering så att det hinner bli rumstempererat.

Ingredienser

Instruktioner

Här lönar det sig att välja en lite bättre grädde. Vispa grädden med elvisp i en stor bunke tills den först blir klumpig, sedan grynig och tills det blir smörklumpar som flyter runt i en mjölkig vätska. Sila av vätskan, som är kärnmjölk, och spara den gärna i kylen till att baka på. Vispandet tar cirka 5 minuter. Fyll upp bunken med kallt vatten, och massera smörklumpen i vattnet. Byt vatten och upprepa tills vattnet inte längre är grumligt. Jag bytte vatten tre gånger, det kändes lagom. Efter sista sköljningen, lägg smörklumpen i en ren och torr bunke och knåda ner olivolja och flingsalt med hjälp av en slev. (Använder du händerna blir smöret för varmt och smälter.) Smaka av smöret, och tillsätt eventuellt mer olja och flingsalt, det är efter smak och tycke. Vid servering, strö gärna lite extra flingsalt på toppen av smöret. Förvara i kylen i burk med lock.