Paj

Västerbottenpaj

VästerbottenpajBrukar ni också äta Västerbottenpaj när det vankas kräftskiva? Själv hör jag ju till den något osympatiska delen av befolkningen som inte gillar kräftor. Det har inte hjälpt att båda mina föräldrar växte upp på västkusten, jag är helt enkelt inte så mycket för skaldjur. Men på kräftskivor är det ju ofta tradition att barnen får korv eller hamburgare, så jag brukar sälla mig till deras skara. Såvida jag inte har möjligheten att bidra med en Västerbottenpaj, för då gör jag det, och ser till att bli mätt på den. Det brukar bli lite över till de andra, den räcker ju ändå till sex personer, och ost är ju som bekant ganska mättande. Västerbottenpaj är en av de allra enklaste pajerna att göra, samtidigt som den också är en av de allra godaste. Kan ju vara för att den innehåller obscena mängder Västerbottenost, som är dyrt. Dyr ost är ju ofta gott; enkel matematik. Men man gör sig egentligen bara en pajdeg, förgräddar den i en form, dumpar ner 600 gram riven Västerbottenost och häller över en äggstanning innan man kör in pajen i ugnen. Här kommer exakta mått:

Skriv ut

Västerbottenpaj

Västerbottenpaj

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading...

En paj för alla tillfällen! Lätt att göra och gudomligt god.

  • Total tid: 25+40 min
  • Antal portioner: 6

Ingredienser

Pajdeg:
  • 125 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl rågmjöl
  • 1 msk snaps (kan uteslutas)
  • 3 msk kallt vatten
Fyllning:
  • ca 600 g riven västerbottenost
  • 3 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • grovmalen svartpeppar
  • ev. några kvistar färsk dragon

Instruktioner

Sätt ugnen på 200C. Börja med att göra pajdegen; blanda ihop den snabbt, gärna i en maskin, och låt den vila i kylskåpet i 30 min (om du har tid). Tryck sedan ut den i en smord pajform och nagga den lite. Förgrädda den i mitten av ugnen i ca 8 min. Ta sedan ut den, och fyll upp skalet med den rivna osten. Vispa ihop ägg med grädde och svartpeppar, och häll detta över osten. Garnera med en och annan kvist färsk dragon eller något annat som gör pajen lite piffig. Grädda i mitten av ugnen på 200C i ca 40 min. Stäng sedan av ugnen, och låt pajen stå kvar på eftervärmen i ca 30 min innan du tar ut den. Får den för mycket färg, lägg på lite aluminiumfolie.

7 Kommentar

  1. Helen

    9 augusti, 2018 at 5:25 e m

    Västerbottenpaj är riktigt gott men rågmjöl i pajdegen har jag aldrig testat!

    1. Helena

      10 augusti, 2018 at 8:17 f m

      Det är jättegott! Det funkar med rågsikt också, eller grahamsmjöl. 🙂

  2. Marija

    13 augusti, 2018 at 7:47 e m

    Åhh, ost är underbart gott. Speciellt vällagrad Västerbotten. Mums🤪

  3. Lena

    16 augusti, 2018 at 8:04 e m

    Göra den till nästa helg när vi har kräftskiva med släkten….ligger på min lott att ha Västerbottenpaj….Spännande

    1. Helena

      19 augusti, 2018 at 9:22 e m

      Vad kul Lena, lycka till! Jag ska också på kräftskiva nästa helg, och har lovat att ha med mig den här. 🙂

  4. Lena

    26 augusti, 2018 at 5:24 f m

    Kräftskiva igår med släkten….oj vad Västerbotten pajen blev uppskattad…ljuvligt god…Kramar Lena

    1. Helena

      26 augusti, 2018 at 8:04 e m

      Åh vad roligt att höra, vad glad jag blir! 🙂 Den blev poppis även dit jag tog med den. 🙂 Stor kram!

Lämna en kommentar